Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Maria Krüger anbefaler stoisk filosofi som en vej til klare prioriteter i livet – med værdier som visdom, mod og mådehold som rettesnore.

Lægeordfører anbefaler stoisk filosofi til både familie og patienter

KULTUR-TEMPERATUR. Der findes en rød tråd, som forbinder overdiagnostik-debattør John Brodersen og de gamle romerske filosoffer. Det mener praktiserende læge Maria Krüger, der også er medicinsk ordfører hos Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM).

Hvilken god kulturoplevelse har du senest haft?

”Jeg har svært ved at begrænse mig og er ofte i gang med flere podcasts og bøger på én gang – både på skrift og lyd. I går hørte jeg Lærke Kløvedals ’Sømærke’. Hun skriver godt, fængende og levende, og hun beskriver sin ungdom i København så letgenkendeligt, som jeg selv husker det. Hun læser den selv op, og det gør noget godt for oplevelsen. Jeg hørte også Glenn Bech på lydbog, og det var en helt anden oplevelse end på skrift, fordi hans fremførelse er så fuld af indestængt vrede og indignation. Jeg hader, når man bliver irriteret på oplæseren, så er hele oplevelsen ødelagt.”

KULTUR-TEMPERATUR

Sundhedspolitisk Tidsskrifts søstersite Sundhedskultur udspørger fremover centrale sundhedsfolk om deres oplevelser med kultur. 

Hvilken bog/film/musik kan du anbefale til familie og venner?

”Niels Overgaard giver en let tilgængelig indgang til stoisk filosofi. Værdier, som man med fordel kan læne sig op ad i mange henseender af livet, særligt når det er svært, og man ikke kan finde ud af sine prioriteringer. ’Mere er aldrig nok’ handler blandt andet om de stoiske kardinaldyder: Visdom, Retfærdighed, Mod og Mådehold. Det er en god rettesnor. Jeg har også brugt hans første bog meget. ’Det hele handler ikke om dig’ er en provokerende titel, men bogen er indsigtsfuld og tankevækkende, og jeg anbefaler den faktisk også indimellem til mine patienter, når der er brug for et lidt andet perspektiv på livet og de udfordringer, man møder i tilværelsen.”

Hvilken bog/film/podcast vil du anbefale til kolleger, fordi den er relevant for sundhedsområdet?

”John Brandt Brodersens og Alexandra Brandt Ryborg Jønssons ’Snart er vi alle patienter’ er en meget vigtig bog, som jeg håber bliver pensum for alle kommende læger. Vi skal som læger have fokus på at undgå overdiagnostik og overbehandling. Vi skal anvende vores sunde fornuft, undgå ulighed i sundhed, have modet til at stoppe unødig behandling og overudredning, og vi skal være mådeholdne i vores brug af sundhedsressourcer, så vi er faktisk tilbage ved de fire kardinaldyder.”

Har du selv forsøgt dig udi det kunstneriske?

”Jeg har spillet violin og klaver som barn, gået til breakdance og mavedans som ung, sunget i medicinerrevyen og før det i en lille firstemmig kvartet i en periode efter gymnasiet. Jeg udlever ikke noget kunstnerisk i øjeblikket, for jeg har ikke tiden. Det må komme senere, så vil jeg måske genoptage min tidligere passion for at tegne. Mavedans er jeg sgu blevet for gammel til.”

 

 

Maria Krüger, 48 år

  • Praktiserende læge, Frederiksberg
  • Medicin- og IT-ordfører, Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM)
  • Uddannet læge fra Københavns Universitet 2005, speciallæge i almen medicin 2014

kultur, kulturtemperatur

Del artikler