Hvert 25. dødsfald i Holland skyldes dødshjælp
I 2016 hjalp lægen til ved fire procent af alle dødsfald i Holland. Antallet af personer, som dør ved aktiv dødshjælp, er steget med 236 procent - fra handlingen blev afkriminaliseret i 2002 til 2016, som er det senest opgjorte år.
Det skriver Kristelig Dagblad.
Ifølge årsrapporten fra The Regional Euthanasia Review Committees, der vurderer alle sager om dødshjælp i Holland, var der 5856 sager om ”afslutning af livet ved anmodning", 216 sager om assisteret selvmord og 19 sager, som var en blanding af de to.
I langt de fleste sager kommer ønsket om dødshjælp fra kræftpatienter. 4137 anmodninger kom således fra kræftpatienter, 411 fra patienter med neurologiske sygdomme, 315 fra patienter med hjerte-kar sygdomme og resten fra andre patientgrupper.
følge Marianne Dees, forsker ved Radboud Universitetet, kommer presset især fra patienterne selv.
"Lægerne er de mest tilbageholdende, og patienterne er dem, som presser mest på. I dag er mange behandlinger forbedret, og patienter lever længere, men bivirkningerne gør, at de også lever længere i en situation, de ikke synes, det er værd at leve i," siger hun til Kristelig Dagblad.
Avisen skriver, at i Danmark var 71 procent af danskerne tilhængere af dødshjælp i en undersøgelse fra Videncenter for Rehabilitering og Palliation i 2013, og 79 procent ønskede en legalisering af aktiv dødshjælp i en Megafon-undersøgelse foretaget for TV 2 i 2016. Lægeforeningen er derimod erklæret modstander af dødshjælp, og 82 procent af lægerne svarede, at de var helt eller overvejende enige med Lægeforeningen i en spørgeundersøgelse foretaget af Kristeligt Dagblad i 2017, som 410 læger fra hele landet svarede på.
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) fremsatte i efteråret et lovforslag, som alle Folketingets partier står bag. Forslaget vil skabe klarere rammer for såkaldt passiv dødshjælp samt give patienter bedre muligheder for at afstå fra behandling.
"Jeg mener, at aftalen i meget høj grad vil give det, der efterspørges fra patienter, borgere og i faglige miljøer, hvad angår livsafslutning. Vi er meget langt fra at lave en lovgivning lige som den hollandske," siger sundhedsordfører for Socialdemokratiet, Flemming Møller Mortensen, til Kristelig Dagblad.
Tags: flemming møller mortensen, aktiv dødshjælp, Holland, aktivdoedshjaelp