Holbæk sygehus får hjælpepakke

Region Sjællands  Forretningsudvalg har på et møde mandag sagt ja til en hjælpepakke på 10,8 mio. kr. til det hårdt pressede Holbæk Sygehus.

Der oprettes godt 10 ekstra sengepladser, fordelt på flere afdelinger, og opnormeringen vil betyde, at der skal ansættes flere læger og sygeplejersker på afdelingerne.

Henrik Ancher Sørensen, ledende overlæge på Medicinsk Afdeling, siger til Sjællandske, at personalet på afdelingen er glade.

"Der har bredt sig en lettelse og en nærmest opløftet stemning på hele afdelingen," siger han.

Han fortæller, at Holbæk Sygehus og repræsentanter fra Dansk Sygeplejeråd allerede i dag, tirsdag, afholder et rekrutteringsmøde, ligesom man nu skal igangsætte en rekrutteringsindsats over for Social-og Sundhedsassistenter.

"Vi har netop ansat en souschef og en ny afdelingssygeplejerske. Samtidig har vi fået tilsagn fra personale fra flere andre afdelinger om, at de gerne vil komme og aflaste os på afdelingen. Der er kommet en tro på tingene for afdelingen," siger Henrik Ancher Sørensen til Sjællandske. 

Ifølge den ledende overlæge er problemerne på afdelingen dog ikke løst med mandagens saltvandsindsprøjtning. De ekstra sengepladser løser kun problemerne med overbelægning og stort arbejdspres nu og her.

En analyse, som blev præsenteret for regionsrådspolitikerne i forretningsudvalget, viste bl.a., at 1008 gange måtte en patient på medicinsk afdeling på Holbæk Sygehus overnatte på gangen. Alene i februar 2017 var det 185 gange. 

Siden efteråret 2016 har der været massive overbelægninger på Holbæk Sygehus, ligesom personalet har været udfordret af at være for få medarbejdere til for mange patienter. I november 2017 gik 11 fagforbund sammen om at kritisere forholdene på sygehuset, og fagforbundene sendte et åbent brev, hvor de skrev, at sygehuset var på sammenbruddets rand.

I januar 2018 indberettede Dansk Sygeplejeråd sygehuset til Styrelsen for Patientsikkerhed og lavet en såkaldt fralæggelseserklæring, som sygeplejerskerne kan skrive under på hver dag, og hvor de fralægger sig ansvaret for patienternes sikkerhed. Og 23. januar sendte de yngre læger, overlægerne og sygeplejerskerne på sygehuset et bekymret brev til sygehusets ledelse, hvor de sagde fra overfor den voldsomme travlhed og overbelægning på sygehuset.

De godt 10,8 mio. kr., der nu er bevilget i hjælpepakken, fordeles sådan:

  • 7,5 mio. kr. går til etablering af seks sengepladser på ortopædkirurgisk afdeling, primært til reumatologiske patienter.
  • 1,65 mio. kr. går til en såkaldt ’Medicinsk Fast Track’ på sygehusets akutafdeling med to ekstra sengepladser i dagtimerne i perioden 10-18, hvorved ophobningen af patienter forhåbentligt undgås.
  • Derudover oprettes der til 1,7 mio. kr. en stue på akutafdelingen med fire ekstra sengepladser, der fungerer som »natsenge« for medicinske patienter fra klokken 16 til næste morgen. Stuen anvendes i dagtid til subakut, ambulant behandling.

Pengene tages fra en særlig pulje på 22 millioner kroner, der var afsat til at styrke de medicinske afdelinger på regionens sygehuse.

Den resterende del af pengene fra puljen skal først fordeles mellem de medicinske afdelinger i Holbæk, Køge, Slagelse og Nykøbing F., når en analyse har vist, hvor der er yderligere behov for penge.

 

LÆS OGSÅ:

 

Tags: Region Sjælland, Holbæk Sygehus, Henrik Ancher Sørensen

Like eller del denne artikel