Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Liselott Blixt: Personale-mangel kan løses ved at nedbryde fag-barrierer

Situationen på Holbæk Sygehus nødvendiggør en bredere drøftelse af, hvordan vi dels løser personaleproblemerne på sygehusene og dels får nedbrudt den overleverede faglige silotænkning, hvor det er relevant.

Det skriver sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, Liselott Blixt, i et debatindlæg i Nordvestnyt.

Siden efteråret 2016 har der været massive overbelægninger på Holbæk Sygehus, ligesom personalet har været udfordret af at være for få medarbejdere til for mange patienter. I november 2017 gik 11 fagforbund sammen om at kritisere forholdene på sygehuset, og fagforbundene sendte et åbent brev, hvor de skrev, at sygehuset var på sammenbruddets rand.

I januar 2018 indberettede Dansk Sygeplejeråd isygehuset til Styrelsen for Patientsikkerhed og lavet en såkaldt fralæggelseserklæring, som sygeplejerskerne kan skrive under på hver dag, og hvor de fralægger sig ansvaret for patienternes sikkerhed. Og 23. januar sendte de yngre læger, overlægerne og sygeplejerskerne på sygehuset et bekymret brev til sygehusets ledelse, hvor de sagde fra overfor den voldsomme travlhed og overbelægning på sygehuset.

"Samtidig meddeler formanden for FOA-Sjælland, at han har fem-seks social-og sundhedsassistenter på afdelingen, som først nu er ved at få de fornødne kurser til at kunne aflaste sygeplejerskerne. Meget tyder på, at der er tale om et strukturelt problem. Hvorfor har social-og sundhedsassistenterne ikke for længst fået disse kurser, så de kunne gå ind og overtage en del af opgaverne for de overbelastede sygeplejersker? Hvorfor er der denne faglige barriere mellem social-og sundhedspersonale og sygeplejersker?" spørger Liselott Blixt i sit debatindlæg.

For 12 år siden arbejdede Liselott Blixt selv som social-og sundhedsassistent med apopleksipatienter på Glostrup Sygehus.

"Det var der overhovedet ingen problemer i. Vi kunne, hvis det blev nødvendigt, tilkalde en sygeplejerske eller læge fra en anden afdeling. Patienterne fik den fornødne behandling, og vi deltes fint om opgaverne med sygeplejerskerne," fortæller Liselott Blixt, der efterlyser en bredere drøftelse af, hvordan personaleproblemerne på sygehusene løses, og at den faglige silotænkning nedbrydest.

"Mange plejeopgaver på en sygehusafdeling kan udmærket løses af social-og sundhedspersonale, der ikke ’kun’ er en faggruppe, som skal være indsat i hjemmeplejen. Deres kompetencer er lige så egnede på et sygehus," skriver Liselott Blixt.

Hun har stillet spørgsmål til sundhedsministeren om sagen, og Dansk Folkeparti vil i den kommende tid rejse problemstillingen.

 

Tags: Liselott Blixt, jobglidning, Holbæk Sygehus

Del artikler