Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Omikron og Delta er smeltet sammen i ny variant

En ny variant af coronavirussen, kaldet deltakron eller deltamikron, er blevet opdaget i flere europæiske lande.

Den nye variant er ikke, som i tidligere tilfælde, blevet dannet ved mutationer i virussen, men ved at virusvarianterne delta og omikron har udvekslet en del af deres genom med hinanden (AY.4/BA.1) og dannet en ny variant, der indeholder genom fra begge varianter og derfor også kaldes en rekombinant.

For at dette kan ske, skal begge virusvarianter være til stede i en og samme celle, hvilket betyder, at varianten kan være opstået hos en person, som har pådraget sig infektion med både delta og omikron.

Vi ved, at delta forårsager mere alvorlig infektion, og at omikron er ekstremt smitsomt. Nu frygter forskerne, at den nye variant har begge de egenskaber. Men det ved vi intet om i dag.

Første solide bevis for eksistensen af den nye variant er blevet delt af Institut Pasteur i Frankrig via datadelings-sitet GISAID. Analysen giver en sikker bekræftelse af strukturen af et rekombinant virus afledt af GK/AY.4- og GRA/BA.1-linjerne. Man var ellers på vagt overfor, at der kunne være tale om en fejl - en formodet Delta-Omickon-rekombinant blev nemlig fundet i januar på Cypern, men den viste sig efterfølgende at være en følge af fejlagtigt laboratoriearbejde.

Men denne gang var der ikke tale om en fejl, og i en opdatering 10. marts rapporterede en international database over virale sekvenser 33 prøver af den nye variant i Frankrig, otte i Danmark, en i Tyskland og en i Holland. Det genetiske sekventeringsfirma Helix har også fundet to tilfælde i USA. 

Varianten ser ud til at have været i omløb siden begyndelsen af ​​året. 

Dr. Etienne Simon-Loriere fra Institut Pasteur har advaret om, at der kunne være flere forskellige rekombinante vira dannet fra Delta og Omikron.

"Den vi ser i Frankrig og i Danmark/Holland ligner meget hinanden og kan være den samme rekombinante (med samme forældrevirus)," siger han til The Guardian. Han tilføjer, at andremulige Delta-Omikron-rekombinanter, der er rapporteret, ser ud til at kombinere forskellige dele af deres forældrevirus og derfor adskiller sig fra den deltakron, som er set i Frankrig.

"Vi skal muligvis finde et andet navn for at indikere disse rekombinante eller begynde at tilføje et tal," siger han til The Guardian. 

I et interview med New York Times siger han, at han ikke er bekymret for den nye hybrid-variant. For det første er rekombinanten sjælden, og selvom den har eksisteret siden i hvert fald januar, har den endnu ikke vist evnen til at vokse eksponentielt.

Desuden kommer genet, der koder for virusets overfladeprotein - kendt som spike - næsten udelukkende fra Omikron. Resten af ​​genomet er Delta.

Spikeproteinet er den vigtigste del af virussen, når det kommer til at invadere celler. Det er også hovedmålet for antistoffer produceret gennem infektioner og vacciner. Så det forsvar, som folk har opnået mod Omikron - gennem infektioner, vacciner eller begge dele - burde fungere ret godt mod den nye rekombinant.

Forskere formoder, at Omikrons karakteristiske spids også er delvist ansvarlig for dens lavere odds for at forårsage alvorlig sygdom. Varianten bruger den til at invadere celler i næsen og de øvre luftveje, men den har det ikke så godt dybt i lungerne. Den nye rekombinant kan vise det samme.

Soumya Swaminathan, chefforsker ved Verdenssundhedsorganisationen WHO, tweetede forleden: "Vi har vidst, at rekombinante hændelser kan forekomme hos mennesker eller dyr med flere cirkulerende varianter af #SarsCoV2. Nødt til at vente på eksperimenter for at bestemme egenskaberne af denne virus. Vigtigheden af ​​sekventering, analyser og hurtig datadeling, når vi håndterer denne pandemi."

 

 

Fra Twitter

Del artikler