Sundhedsplatformen står til endnu en omgang læsterlige prygl i ny bog
BØGER: Destruktiv Digitalisering hedder en ny bog, hvori en gruppe af danske professorer i medicin, sundhedsøkonomi, datologi og flere overlæger samt en tidligere sundhedsminister fortæller om, hvordan Sundhedsplatformen har undermineret patienternes sikkerhed og ødelagt arbejdsklimaet på alle de sjællandske hospitaler. Forfatterne lover, at selv om emnet måske lyder svært eller ligefrem kedeligt, så er bogen både sjov og spændende som en krimi.
Sundhedsplatformen (SP), der blev indført på alle 17 hospitaler for 44.000 sundhedsprofessionelle og 2.500.000 borgere i Region Hovedstaden og Region Sjælland fra maj 2016 til november 2017, erstatter ikke kun journaler, men forbinder også en lang række it-systemer og funktioner, der vedrører for eksempel medicinering, dokumentation, stuegang, operationsbookning og bestilling af laboratorieprøver. Men Sundhedsplatformens fødsel har været hård, tusinder af medarbejdere har kritiseret den for at stjæle medarbejdernes tid fra patienterne og lave medicineringsfejl, og adskillige overlæger har sagt op i protest. Alt imens, at de regionale ledelser har fastholdt, at platformen er en kæmpe forbedring, som man som medarbejder bør støtte op omkring i medier og offentlighed.
Én af dem, som ikke fulgte parolerne, og som tog konsekvenser og sagde op, er ifølge bogen professor Niels Kroman. Nu er han i Kræftens Bekæmpelse, men dengang i 2017 var han på Rigshospitalet:
”Man kan blive temmelig indebrændt over at se regionsdirektøren Hjalte Aaberg – som for få år siden var direktør for kommunens vej- og parkafdeling, og som måske om tre år står i spidsen for Det Kongelige Teater – stå og kloge sig uhæmmet på Sundhedsplatformen. Det er ikke til at holde ud, at man efter at have været læge i 30 år skal acceptere, at der står én helt uden sundhedsfaglig baggrund og påstår, at det bliver implementeret på den helt rette måde,” kritisererede Niels Kroman og fortsatte:
”Gitte Fangel, der er programdirektør for Sundhedsplatformen, udtalte forleden, at hun er vant til at lede en operationsgang, men det er mindst ti år siden, hun har haft en kittel på. Den her proces er styret af folk, der er alenlangt fra det daglige kliniske arbejde. Hvis du til sidst bliver så mast af SP, akkreditering og registreringer, at du ikke kan behandle dine patienter ordentligt, kan du simpelthen ikke blive ved med at være læge. Du hører hele tiden patienter sige, at lægen ikke var nærværende, fordi han/hun bare sad med hovedet i skærmen hele tiden, og så kan man godt spørge sig selv, om det hér overhovedet længere giver mening for mig,” sagde Kromann i fuld offentlighed til Weekendavisen.
Mest organiseret har medarbejdernes protester og advarsler til kolleger, borgere og politikere lydt på FB-gruppen "Sundhedsplatformen? Nej tak!". Nogle af skribenterne til bogen er da også ildsjæle fra ""Sundhedsplatformen? Nej tak!". Det gælder for eksempel professor og overlæge Jacob Rosenberg og overlæge Niels Bentzon. Sidstnævnte skriver:
”En 300 siders bog om Sundhedsplatformen - det lyder hverken muntert, interessant eller letlæst, tænker du. Men det er præcis det, det er. For det er en fantastisk historie, som er lige så spændende som en god krimi. Så du vil gyse, græmme dig, grine og græde, når du får hele baggrunden for denne monumentale fejlinvestering og beskrivelsen af den høje pris, du som (skatte-)borger og patient skal betale, når vi i sygehusvæsenet ikke længere har god tid til nærvær og til at hjælpe dig fagligt set bedst muligt, fordi vi har fået en ny "arbejdsgiver": Et amerikansk faktureringssystem skabt til en verden, hvor amerikanske borgere alene er et forretningsobjekt,” siger Niels Bentzon, der går så langt, at han kalder konsekvenserne af indførelsen af Sundhedsplatformen for ’ dræbende’.
Udover over lægerne Niels Bentzon og Jacob Rosenberg samt tidligere overlæge Benedicte Dahlerup, der blandt andet fortæller om, hvordan man som bruger af systemet bekymrer sig for risikoen for fejlmedicinering og ikke mindst den ringere patientkontakt, så bidrager blandt andre professor i datalogi på Københavns Universitet, Jørgen Bansler. Han mener ikke, at SP nogensinde bliver brugbart på danske hospitaler. Professor i Sundhedsøkonomi Jes Søgaard fortæller om, hvorfor den tilgrundliggende businesscase var helt forfejlet, og hvorfor fremtiden også ser økonomisk sort ud for SP, og en tidligere sundhedsminister fortæller blandt andet om, hvordan regionerne blæste på Folketingets ønsker om kun ét nationalt IT-system til sygehusene og gik enegang på Sjælland.
Bogen udkommer den 11. oktober. Og der er lancering 11. oktober kl. 13-15 på Fadls forlag på Blegdamsvej 26 (lige overfor Panum), hvor bogen i øvrigt sælges til halv pris. Normal pris er 299,95 kroner.
Tags: kultur, sundhedsplatformen