For straks at kunne rykke på bestillingen fra politikerne tirsdag aften, har administrationen sikret sig, at Mads Koch Hansen kan træde til.

Mads Koch Hansen står parat til at hjælpe med undersøgelse af 112 i hovedstaden

Regionsrådet skal tirsdag aften vedtage et kommissorium for en tilbundsgående undersøgelse af 112. regionsformanden ønsker en udefrakommende ekspert på akutområdet til at hjælpe, og tidligere lægelig direktør ved Sygehus Lillebælt, formand for Lægeforeningen og leder af akutlægebilen i Horsens, Mads Koch Hansen, står klar.

Berlingske har i flere artikler afdækket, at mange tusinde opkald til 112 i Region Hovedstaden ikke bliver besvaret af regionens 112-vagtcentral med det samme. Så sent som torsdag aften afgik en borger ved døden efter at være faldet om med hjertestop. Et vidne ringede 112 og bad om akut hjælp, men opkaldet kunne ikke komme igennem til vagtcentralen på grund af kø på linjen.

"Vi tager historierne om forsinkede opkald til 112 meget alvorligt, og vi skal lynhurtigt have klarlagt sagen, så vi ved, hvad vi skal handle på politisk. Derfor er arbejdet med at indsamle data og undersøge sagen gået i gang. Og jeg lægger op til, at vi får en ekstern ekspert til at hjælpe os med at stille de rigtige spørgsmål og udfordre os på det, vi gør," siger regionsformand Lars Gaardhøj (Soc), der ønsker, at der lander en afrapportering til politikerne til Forretningsudvalget 5. oktober.

For straks at kunne rykke på bestillingen fra politikerne, har administrationen sikret sig, at Mads Koch Hansen kan træde til. Han har ti års erfaring som ambulancelæge og var i tre år leder af akutlægebilen i Horsens. Derudover har han været lægelig direktør ved Sygehus Lillebælt og formand for Lægeforeningen. Han begyndte i sommeren 2020 som selvstændig lægelig rådgiver og konsulent indenfor sundhedsområdet.

"Vi skal have genoprettet tilliden til 112, så for mig er det vigtigt, at vi straks kommer i gang, får afdækket, hvad problemerne er – og får gjort noget ved det," siger Lars Gaardhøj, der mener, at Mads Koch Hansen kan være med til at stille de rigtige spørgsmål og håber, at kollegerne i regionsrådet vil bakke op om den eksterne ekspert.

Efter at Henrik Thorup (DF) trak sig fra sine regionspolitiske poster i august af helbredsmæssige årsager, er Finn Rudaizky (DF) ny 1. næstformand i regionsrådet. Han retter et kraftigt angreb på Lars Gaardhøj for at "fifle med fakta og sløre, at der slet ikke er tale om uvildig undersøgelse af 112-opringningsskandalerne" og for at give det indtryk af lægefaglig ekspert udefra blåstempler troværdigheden.

"Det, som det politiske flertal beslutter i tirsdag aften på Region Hovedstadens møde, er et kommissorium, hvor de, som har lavet det, selv skal svare på spørgsmålene. Altså en undersøgelse af sig selv. DF vil meget gerne have lægefaglig ekspertise til at forestå en uvildig undersøgelse, og vi har foreslået, at Sundhedsministeriet rådgiver os om, hvordan vi sikrer en totalt uvildig undersøgelse, hvor også der ses på, hvem der har vidst hvad og i givet fald, om det skal have konsekvenser. DF foreslår derfor, at man vedtager DF’s forslag om uvildig undersøgelse og dropper den interne undersøgelse med at undersøge sig selv," siger han.

 

 

Relaterede artikler

Tags: 112

Like eller del denne artikel