”Vi er nu ovre i kategorien mæslinger i forhold til smitsomhed," siger Victorias cheflæge, professor Brett Sutton.

Australsk cheflæge: Corona spreder sig nu på hidtil usete måder

Den australske delstat Victoria forlænger perioden med lockdown i Melbourne, efter at sundhedsmyndighederne har opdaget, at coronavirusvariant spreder sig på hidtil uset måde.

Victorias cheflæge, professor Brett Sutton, har onsdag offentliggjort oplysninger om et "bizart" tilfælde af smitte og kalder varianten for et "virkeligt bæst".

Victoria lukkede ned øjeblikkeligt for en uges tid siden. Myndighederne var alarmeret, fordi de kunne se, at smittehastigheden var skræmmende. Premierminister i Victoria, Daniel Andrews, sagde da i en officiel erklæring, at sundhedseksperter var bekymrede over, hvor hurtigt den indiske variant bredte sig i Victoria. Man havde set, at der kun gik lidt over et døgn fra, at en smittet viste symptomer til, at en person, som den første smittede havde smittet, viste symptomer. Normalt regner man med, at covid-19 har fire-seks dages inkubationstid. Daniel Andrews sagde ved samme lejlighed, at Victoria i sjælden grad er i stand til at spore, hvor hurtigt denne version af virussen kan bevæge sig. Kontaktsporere identificerer første, anden og tredje led af kontakter inden for 24 timer.

I dag, onsdag, siger delstatens cheflæge Brett Sutton på et pressemøde ifølge News.com.au og ABC News, at en person blev smittet, efter at have været i et indendørs lukket rum, som en smittet person havde forladt to timer forinden.

”Vi er nu ovre i kategorien mæslinger i forhold til smitsomhed (mæslinger regnes for en de mest smitsomme virus, hvis ikke den mest smitsomme virus, mennesket kender, red.). Tilfældet er sandsynligvis relateret til ikke-ventilerede omgivelser, hvor en smittet havde tilbragt en del tid, men den anden person kom ind to timer efter, at den smittede havde forladt rummet... Virus har måske været på overflader, men smitten kan absolut også være sket gennem luftbåren transmission," siger han ifølge News.com.au. 

Han berettede også om et andet smittetilfælde, som var sket i et udendørs spisested på et strandhotel, som var godt ventileret. Og i går sagde de victorianske myndigheder, at folk kunne blive smittet med covid efter bare at gå forbi fremmede, som havde virussen.

"Vi så ikke dette i 2020, men vi skal huske på, at alle de varianter, der bekymrer os nu, virkelig er gået et trin op til en vis grad," siger Brett Sutton.

Testansvarlig Jeroen Weimar sig onsdag ifølge News.com.au, at mindst fire af statens 54 lokalt transmitterede sager er kommet fra "flygtig" kontakt.

”Det, vi ser nu, er at folk går forbi hinanden i en lille butik, de skal på udstilling, de ser på fotos i en Telstra-butik. Det er meget forskelligt fra det, vi har været før,” sagde han og hentyder til, at den meste smitte hidtil er sket i hjemmet, på arbejdet og i skolen.

Victoria har mange tilfælde af den indiske variant version 2, kaldet B.1.617.2. WHO kalder i øvrigt nu den indiske variant for Kappa for at undgå stigmatisering. 

Den mere luftbårne smitsomhed ses også lige nu i Vietnam, hvor nye søstervarianter spredes hurtigt gennem luften. Ifølge thestraitstimes er Vietnam lige nu plaget af en hybrid mellem den indiske og britiske variant. Vietnam har ellers i over et år formået at holde virus stangen, men oplever nu en smittebølge.

Herhjemme er der fundet 119 tilfælde af den indiske variant, heraf 71 i hovedstaden, og Statens Serum Institut holder nøje øje med udviklingen. Afdelingschef Tyra Grove Krause sagde til Sundhedspolitisk Tidsskrift 19. maj, at man er bekymrede for den nye variant, som man hos Statens Serum Institut vurderer kan blive sværere at inddæmme end for eksempel den britiske variant B.1.1.7, som i dag står bag 99,1 procent af alle smittetilfælde i Danmark.

“Vi har af samme grund indført rejserestriktioner i forhold til både Indien, Bangladesh og Nepal, og STPS (Styrelsen for Patientsikkerhed, red.) har fra start lavet intensiveret kontaktopsporing omkring tilfælde med denne variant,” skrev Tyra Grove Krause i en mail til Sundhedspolitisk Tidsskrift. 

 

 

Relaterede artikler

Tags: corona

Like eller del denne artikel