"Andre steder i verden har de ikke været i stand til at spore, hvor hurtigt denne version af virussen kan bevæge sig. Her i Victoria ser vi dog ikke kun, hvor hurtig den er - men også hvor smitsom den er," siger Daniel Andrews.

Premierminister advarer: Den indiske variant har inkubationstid på et døgn

Den australske delstat Victoria har fra i dag indført syv dages øjeblikkeligt lockdown i et forsøg på at komme den indiske variant til livs.

Samtidigt lukker andre australske delstater i dag grænserne til Victoria for at bremse smitteudviklingen. 

Premierminister i Victoria Daniel Andrews siger i en officiel erklæring, at sundhedseksperter er bekymrede over, hvor hurtigt den indiske variant breder dig i Victoria. Man har set, at der kun går lidt over et døgn fra, at en smittet viser symptomer til, at en person, som den første smittede har smittet, viser symptomer. Normalt regner man med, at covid-19 har fire-seks dages inkubationstid. 

Foreløbig er der kun 30 tilfælde i udbruddet, men myndighederne er alarmeret, fordi de kan se, at smittehastigheden er skræmmende. 

"Andre steder i verden har de ikke været i stand til at spore, hvor hurtigt denne version af virussen kan bevæge sig. Her i Victoria ser vi dog ikke kun, hvor hurtig den er - men også hvor smitsom den er. Vores kontaktsporere identificerer første, anden og tredje led af kontakter inden for 24 timer, hvilket er hurtigere end nogensinde. Og alligevel bevæger denne variant sig stadig hurtigere," skriver Daniel Andrews i erklæringen.

"Tiden mellem at fange virussen og videregive den er mindre end nogensinde. Det 'serielle interval' - hvor lang tid, det tager mellem symptomernes indtræden i det første og sekundære tilfælde - er i mange tilfælde lidt over en dag. Og på bare 24 timer er antallet af tilfælde fordoblet."

Også andre steder i verden kæmper man i øjeblikket med den indiske variant. Ikke mindst i Indien, hvor varianten først blev set, men i også i eksempelvis Taiwan og Storbritannien. I begyndelsen af maj havde man i Taiwan kun mellem et-seks smittetilfælde om dagen. 9. maj havde man således kun et tilfælde - men siden er smitten eksploderet, og stigningen er næsten lodret. 27. maj var der 670 tilfælde. 

I Storbritannien har den indiske variant også stoppet flere måneders massive fald i antal smittede på trods af, at 57,8 procent af befolkningen har fået første dosis, og 36 procent af befolkningen også har fået 2. dosis og er fuldt vaccinerede. Den indiske variant ses nu i tre ud af fire tilfælde, og antallet af smittede i Storbritannien er steget den seneste uge med 20,5 procent. Antallet af indlagte er steget 19,9 procent, mens antallet af dødsfald er steget 14 procent den seneste uge ifølge den britiske regering. 

Varianten ser dog ikke ud til at smitte ældre, vaccinerede grupper.

Premierminister i Victoria, Daniel Andrews, opfordrer også folk til at blive vaccinerede. 

"Vi ved, at vores nations vaccineudrulning har været langsommere, end vi havde håbet på. Og hvis flere mennesker var blevet vaccineret, var omstændighederne måske nogle andre. Men sådan er det desværre ikke," skriver han.

Herhjemme er der fundet 111 tilfælde af den indiske variant, heraf 69 i hovedstaden, og Statens Serum Institut holder nøje øje med udviklingen. Afdelingschef Tyra Grove Krause sagde til Sundhedspolitisk Tidsskrift 19. maj, at man er bekymrede for den nye variant, som man hos Statens Serum Institut vurderer kan blive sværere at inddæmme end for eksempel den britiske variant B.1.1.7, som i dag står bag 99 procent af alle smittetilfælde i Danmark.

“Vi har af samme grund indført rejserestriktioner i forhold til både Indien, Bangladesh og Nepal, og STPS (Styrelsen for Patientsikkerhed, red.) har fra start lavet intensiveret kontaktopsporing omkring tilfælde med denne variant,” skrev Tyra Grove Krause i en mail til Sundhedspolitisk Tidsskrift. 

 

 

Relaterede artikler

Tags: corona

Like eller del denne artikel