Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

DR retter artikel: Studie viser alligevel ikke, at cannabis ikke virker  

DR vakte i sidste uge opsigt med en historie med overskriften “Stort studie med dansker i spidsen: cannabis lindrer ikke smerter hos mennesker”. Artiklen handlede om et nyt studie fra den anerkendte internationale sammenslutning af smertelæger IASP, der ifølge DR konkluderede, at medicinsk cannabis ikke virker mod smerter hos mennesker. 

DR’s artikel, hvis hovedkilde er smerteforsker ved Aalborg Universitet Lars Arendt-Nielsen, som også står i spidsen af IASP-studiet, kom kun fem dage før, at Folketingets sundhedsudvalg tirsdag skulle drøfte evalueringen af den danske forsøgsordning med medicinsk cannabis. Timingen og Lars Arendt-Nielsens tolkning af studiet blev mødt af massive protester fra en række af landets smertelæger, som arbejder med medicinsk cannabis. Deres kritik har blandt andet været, at IASP’s studie ikke kan bruges til at afskrive medicinsk cannabis som smertelindrende behandling, og desuden, at koblingen til den danske forsøgsordning var forkert og skræmte patienter og politikere. Blandt andet fik DR’s artikel fredag formanden for Lægeforeningen til at udtale, at den danske forsøgsordning med medicinsk cannabis bør sættes i bero - en udmelding, som foreningen siden har uddybet som et ønske om, at revidere ordningen, så der kommer målrettet forskning ud af projektet.

IASP-studiet er en opsamling på to et halvt års forskning i medicinsk cannabis. Opsamlingen blev publiceret i IASP’s eget anerkendte tidsskrift PAIN onsdag i sidste uge efterfulgt af en udmelding fra IASP om, at studiet ikke finder dokumentation for en smertelindrende effekt af medicinsk cannabis, hvorfor behandlingen ikke kan anbefales til generel brug. 

Det er imidlertid et væsentligt andet budskab, end at studiet viser, at cannabis ikke virker, og den fejl bad smertelægerne i regi af Klinisk Cannabis Forum, som er den danske sammenslutning af læger, der arbejder med medicinsk cannabis, DR om at rette.   

Derfor har DR i dag efter aftale med Klinisk Cannabis Forum ændret overskriften og vinkel i deres artikel til et mere nuanceret budskab, og samtidig skriver DR som en rettelse til artiklen, at smerteforsker og tidligere præsident i IASP Lars Arendt-Nielsens udtalelser i artiklen fra i fredags ikke er identiske med IASP’s udmelding.

Smertelæge Tina Horsted og forskningschef hos Scleroseforeningen Lasse Skovgaard har fremsat kritik af dækningen i DR, og som svar skriver nyhedsredaktør hos DR Gitte Sørensen:

“Der er mange interessante vinkler og synspunkter i medicinsk cannabis, og vi er helt enige i, at nuancer og præcision er vigtige i formidlingen. Efter at have gennemgået vores dækning nøje, er vi nået frem til, at de konklusioner, som professor Lars Arendt-Nielsen står som afsender af, kan fremstå mere bastant end beskrevet i dele af undersøgelsen,” skriver hun i en mail til Sundhedspolitisk Tidsskrift.

 

Relaterede artikler

Tags: Medicinsk cannabis, cannabis

Del artikler