Dansk studie: Medicinsk cannabis kan mindske rystesyge i mus
Medicinsk cannabis kan mindske rystesyge i mus. Ved at injicere en bestemt syntetisk cannabinoid i rygmarven på mus med rystesyge, har forskere fra Københavns Universitet vist, at stoffet kan hæmme ukontrollerede rystelser.
I følge studiet ”Spinal astroglial cannabinoid receptors control pathological tremor” som er publiceret i tidsskriftet Nature Neuroscience, har forskerne i mus påvist, at det syntetiske cannabinoid (cannabinoid WIN55,212-2) har en lindrende effekt på rystesyge ved at aktivere de støtteceller, der findes i hjernen og rygmarven, som kaldes astrocytter. Indtil nu har forskning i medicinsk cannabis primært kigget på nervecellerne, de såkaldte neuroner:
”Vi har fokuseret på sygdommen ’essential tremor’, også kaldet rystesyge, hvor patienterne ryster helt ukontrolleret. Det kan være utroligt hæmmende og nedsætte patienternes livskvalitet drastisk. Men man kan forestille sig, at cannabinoiden også kan hjælpe ved sklerose og rygmarksskader, hvor rystesyge er en bivirkning,” fortæller lektor ved Institut for Neurovidenskab, Jean-François Perrier, som uddyber:
”Vi opdagede, at injektion i rygmarven med cannabinoid WIN55,212-2 tænder for rygmarvens astrocytter og får dem til at frigive stoffet adenosin, der efterfølgende dæmper nerveaktiviteten og dermed hæmmer de uønskede rystelser.”
At astrocytter er en del af forklaringen på cannabis’ virkning er ifølge studiet en helt ny måde at forstå den medicinske effekt af cannabis og kan være med til at skabe en forbedret behandling for patienter med ukontrollerbare rystelser.
Og medforfatter og postdoc Eva Carlsen, Institut for Neurovidenskab på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, mener således, at resultaterne har potentiale til at blive en helt ny tilgang til behandling med medicinsk cannabis for rystelser, hvor man i udviklingen af cannabisbaserede lægemidler målretter behandlingen enten til rygmarven eller til at ramme astrocytter - og allerhelst til specifikt at påvirke rygmarvens astrocytter:
”Med denne tilgang vil man undgå at ramme de neuroner i hjernen, som er ansvarlige for vores hukommelse og for vores kognitive evner, og vi vil blive i stand til at tilbyde patienter, der lider af rystelser, en effektiv behandling, uden at de udsættes for nogen af de allermest problematiske bivirkninger ved medicinsk cannabis,” forklarer Eva Carlsen.
Næste skridt for forskerne er at lave kliniske forsøg på patienter med ’essential tremor’ for at se, om den samme effekt viser sig i mennesker.
Forskerne fra mener selv, at de har 'gjort en opdagelse, der kan blive afgørende for fremtidens forskning i og behandling med medicinsk cannabis.'
¨
Fakta
Rygmarven er ansvarlig for de fleste af kroppens bevægelser. Både frivillig og spontan bevægelse udløses, når rygmarvens motorneuroner aktiveres. Motorneuronerne forbinder rygmarven med musklerne, og hver gang et motorneuron sender impulser til musklen, medfører det en sammentrækning og dermed en bevægelse. Ufrivillige rystelser sker, når motorneuronerne sender modsatrettede signaler ud samtidig. Derfor er det rygmarven, forskerne har fokuseret på.
Planten Cannabis sativa L er en plante i hampefamilien, som også går under navnet almindelig hamp. Cannabis sativa L indeholder stoffer, der kan have gavnlige medicinske effekter, men også utilsigtede bivirkninger.
Indholdsstofferne i cannabis kaldes cannabinoider.
Medicinsk cannabis bruges i dag som en bred betegnelse, der rummer alt lige fra tørrede cannabisblomster, cannabisolie, kapsler, tabletter, mundhulespray m.m. Fælles er at produkterne bliver brugt til at lindre sygdom.
Der er i Danmark godkendt to lægemidler baseret på cannabis: en mundspray til symptomlindring af spasticitet på grund af multipel sklerose og en oral opløsning til behandling af epilepsisygdomme.