“Vi har brug for en klar politisk strategi for anvendelse af genterapibehandlinger, så vi ikke risikerer en gentagelse af Medicinrådets slingrekurs i forhold til vurderingen af genterapien Luxturna," siger Liselott Blixt

Blixt efterlyser national handlingsplan for genterapier

Fredag holder Folketinget forespørgselsdebat om, hvorvidt Danmark er tilstrækkeligt godt rustet til at vurdere og implementere kommende genterapier på markedet. Initiativet kommer fra sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, Liselott Blixt, der anser forløbet med øjenmidlet Luxturna som et skrækeksempel.

Mange nye genterapier er på vej. Men Danmark er ikke klar til at tage imod dem, da vi ikke har nogen handlingsplan på området. Det mener folketingsmedlem Liselott Blixt, som derfor har indkaldt sundhedsminister Magnus Heunicke (Soc.) til en forespørgselsdebat om problemstillingen. 

“Vi har brug for en klar politisk strategi for anvendelse af genterapibehandlinger, så vi ikke risikerer en gentagelse af Medicinrådets slingrekurs i forhold til vurderingen af genterapien Luxturna, som omsider – men først efter et afslag og lang ventetid – blev godkendt til behandling af øjensygdommen arvelig RPE65-relateret nethindedystrofi, som i sidste ende fører til blindhed. Netop af den grund har jeg stillet denne forespørgsel til sundhedsministeren,” siger Liselott Blixt.

Hun mener, at der er flere problemer: For det første synes hun, at der mangler noget infrastruktur, fordi det kræver særlige laboratorier at give genterapier til patienterne og forske i dem. For det andet ser hun et behov for en lovgivning, der bliver bedre til at godkende genterapi. 

“Genterapi er en del af vores fremtid, som vi bliver nødt til at klarlægge. Her kan vi ikke sidde med hænderne i skødet og vente, til Medicinrådet har forholdt sig til de nye lægemidler på markedet. Vi må se at få lavet en plan for, hvordan hele sundhedsvæsenet kan blive gearet til de nye behandlinger, som jo er en ny måde at behandle på,” siger hun. 

I dag skal man igennem et stort antal instanser for at få godkendt en genterapi. Vil man udtage stamceller fra patienter, skal det godkendes af Styrelsen for Patientsikkerhed.

“Vil man manipulere med generne, skal det godkendes af Lægemiddelstyrelsen. Vil man forbedre infrastrukturen omkring behandlingen, skal man inddrage Arbejdstilsynet. I sidste ende, når genterapien er givet, skal det hele godkendes af Miljøstyrelsen. Det er en alt for omstændelig proces, som bremser patienternes adgang til de nye produkter," siger Liselott Blixt.

“Jeg har talt med flere forskere og læger, der deler den frygt. De efterlyser lettere arbejdsgangene og etablering af deciderede stamcelle-centre. Så til debatten vil jeg arbejde for, at der bliver iværksat en høring, hvor vi tager relevante aktører mellem Sundheds- og Ældreudvalget, ministeriet og lægemiddelstyrelsen,” siger Liselott Blixt.


Relaterede artikler

 

Tags: genterapi

Like eller del denne artikel