“Prisfastsættelsen af avanceret medicin som Luxturna, som kun skal gives én gang, er naturligvis vanskelig. I Novartis prisætter vi generelt vores medicin, så det afspejler den værdi, medicinen giver for patienter, sundhedsvæsenet og samfundet,” siger Peter Drøidal.

Novartis skuffede over afslag til middel mod blindhed, men fortsætter dialog med Medicinrådet

De omkring 20 danske patienter, primært børn, med mutationer i begge kopier af RPE65-genet får i første omgang ikke adgang til den nye behandling, som kan forhindre dem i at blive blinde. Medicinrådet afviste onsdag at gøre genterapien Luxturna (voretigene neparvovec) til standardbehandling for patienter med den arvelige nethindelidelse Lebers kongenital amaurose (LCA), med det argument, at prisen for behandlingen er “urimeligt høj”. En skuffende afgørelse, når der er tale om et engangsbeløb, siger Novartis’ danske country manager, Peter Drøidal.

“Vi er selvfølgelig skuffede over beslutningen fra Medicinrådet om ikke at godkende Luxturna (voretigene neparvovec) som standardbehandling til behandling af børn og voksne, som har genetisk mutation i begge kopier af RPE65-genet. Uden behandling kan patienterne ikke undgå den omfattende belastning, som sygdommen medfører, da de alle udvikler fuldstændig blindhed, og vi ved, at den byrde, som en arvelig nethindesygdom medfører, er både fysisk, psykisk og økonomisk for patienten, deres nærmeste samt for samfundet som helhed,” siger Peter Droidal efter Medicinrådets beslutning.

Det danske pristilbud for behandlingen er ikke offentligt kendt, men i USA, hvor Luxturna allerede er godkendt, er listeprisen 850.000 dollar svarende til 5,6 mio. danske kr. Listepriser er dog ikke den samme som den pris, produktet ender med at have, og traditionelt set er danske priser lavere end amerikanske.

Medicinrådet anerkender, at Luxturna har moderat klinisk merværdi, hvilket på trods af den lidt negativt klingende betegnelse er den næsthøjeste vurdering, rådet kan give, men prisen er for høj, mener rådet.

Peter Droidal hæfter sig ved, at Medicinrådet tidligere har godkendt lægemidler med samme kliniske merværdi, men hvor de samlede omkostninger ved behandlingen er højere, fordi der er tale om vedvarende behandlinger. Luxturna skal kun gives én gang, og derfor er der tale om en engangudgift for sundhedsvæsnet, fortæller Peter Drøidal.

“Prisfastsættelsen af avanceret medicin som Luxturna, som kun skal gives én gang, er naturligvis vanskelig. I Novartis prisætter vi generelt vores medicin, så det afspejler den værdi, medicinen giver for patienter, sundhedsvæsenet og samfundet. I flere europæiske lande anskueliggøres værdien ved sundhedsøkonomiske analyser med QALY, som Medicinrådet fremadrettet formentlig også kommer til at inddrage i deres vurderinger af ny medicin. NICE i Storbritannien har f.eks. lige anerkendt, at Luxturna er omkostningseffektivt på baggrund af en rabatteret pris og en accept af 40 års virkningsvarighed,” siger Peter Drøidal.

Foreløbig har Novartis taget rådets beslutning til efterretning, men målet er stadig at få Luxturna godkendt som standardbehandling. “Novartis vil stræbe efter at gøre Luxturna tilgængeligt for disse unge patienter, som ellers bliver helt blinde. Vi vil derfor fortsætte dialogen med Medicinrådet og Amgros i håbet om snarest muligt at sikre patienterne adgang til behandlingen,” siger han.

Like eller del denne artikel