"For mange af vore patienter har vi ikke længere behandling at tilbyde – hvis de stadig skal tilbydes rutinemæssige kontroller med scanninger, så kan det ikke undgås at komme til at påvirke alle de andre, som er i udredning eller behandling, for der er begrænset kapacitet,” siger Peter Sørensen.

Inger Kjeldgaards læger: Derfor kan vi nogle gange sige nej til kontrol

I fredags kritiserede 39-årige Inger Kjeldgaard, at hun havde fået nej fra kræftlægerne på Odense Universitetshospital til at få kontrolleret sin brystkræft, fordi hun ikke ønsker at tage imod den kemobehandling, som de tilbyder.

På Onkologisk Afdeling siger ledende overlæge Peter Sørensen, at de tilbyder patienter kontrolforløb – også til de patienter, som vælger alternativ behandling.

Han ønsker ikke at udtale sig i den konkrete sag, men udtaler sig generelt.

”Vi scanner skam patienter, som ikke ønsker vores behandling. På et tidspunkt var der f.eks en del patienter, der ønskede at modtage et behandlingstilbud i udlandet, som vi ikke ville give her i landet. De patienter fulgte vi op på med scanninger”, siger han og fortsætter:

”Men en forudsætning for et kontrolforløb er, at vi kan følge op på de undersøgelser, som foretages. Det er vi forpligtiget til, og kan vi ikke det, vil vi være nødsaget til at gå på kompromis med vores faglige forpligtigelse, og det ønsker vi ikke,” siger han og siger, at undersøgelsen er nødt til at have en konsekvens.

”Vi er nødt til at kunne fortælle en patient, hvad scanningen viser – oversætte scanningsbeskrivelsen til hans eller hendes kontekst. Og vi kan ikke være ansvarlige og følge op på et kontrolforløb eller mr-scanninger uden at komme ind på, hvad vi som læger vil anbefale i det videre forløb. Det er patientens egen beslutning, om han eller hun så vil følge vore anbefalinger,” siger han.

Han vil derfor sige nej til patienter, som kun ønsker at blive scannet, men ikke få den lægefaglige forklaring og anbefaling.

”Det er en meget interessant diskussion, om der skal være frit valg for patienterne på alle hylder – skal man frit kunne vælge en mr-scanning på hylde to og en anden undersøgelse på hylde tre? Eller har vi læger en forpligtelse til at forvalte de undersøgelser, som er flaskehalse for alle de patienter, som er i udrednings- og behandlingsforløb? For mange af vore patienter har vi ikke længere behandling at tilbyde – hvis de stadig skal tilbydes rutinemæssige kontroller med scanninger, så kan det ikke undgås at komme til at påvirke alle de andre, som er i udredning eller behandling, for der er begrænset kapacitet,” siger Peter Sørensen.

Inger Kjeldgaard skriver i en mail til Peter Sørensen, at hun gerne vil have formidlet resultatet af sine scanninger. Men at hun er afklaret med, at hun ikke vil have kemoterapi og derfor ikke ønsker at drøfte sagen igen og igen.

Sundhedspolitisk Tidsskrift: For at spørge generelt: Kan en patient ikke nøjes med scanning og formidling af resultat og fravælge diskussionen og anbefalingen af behandling? Man kan sige, at det også er spild af lægens tid, hvis patienten ikke ønsker det?

Peter Sørensen: “En forudsætning for at vi kan stå inde for et kontrolforløb, er, at patienten rent faktisk ønsker en kontakt med os. At bestille undersøgelser per automatik og blot skrive svaret på undersøgelsen til patienten uden mulighed for kontakt i øvrigt, er for os ikke tilstrækkeligt til et kontrolforløb.”

 

Uddrag af mails mellem ledende overlæge Peter Sørensen og brystkræftpatient Inger Kjeldgaard:

Fra Peter Sørensen til Inger Kjeldgaard, 20. november 2017:

”En forudsætning for at vi kan bestille en undersøgelse herfra er, at vi kan handle på undersøgelsens resultat. Vi kan ikke stå inde for en situation hvor vi ikke engang har mulighed for at formidle resultatet til dig.”

Fra Inger Kjeldgaard til Peter Sørensen, 20 november 2017:

” Tak for hurtigt svar. Jeg vil skam gerne have formidlet resultatet af mine scanninger. Meget gerne faktisk. Jeg er dog afklaret med, at jeg ikke kan tage imod kemoterapi og ønsker derfor ikke at drøfte det igen og igen.”

Fra Peter Sørensen til Inger Kjeldgaard 21. november 2017:

”MR-scanningen skal have en konsekvens af eller anden art….ellers kan vi ikke argumentere for at bruge ressourcen. Det er altså ikke nok…..bare af interesse.”

 

 

LÆS OGSÅ:

Tags: Odense Universitetshospital, Inger Kjeldgaard, Peter Sørensen

Like eller del denne artikel