Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Patientforening og læger vil have 17.000 danskere behandlet for leversygdom

Behandlingen af hepatitis C, der hos enkelte kan føre til skrumpelever og øget risiko for leverkræft, bør udvides til at inkludere mange flere end i dag, mener patientforeningen Leverforeningen og flere læger.

Selv om der findes en kur, som helbreder omkring 9 ud af 10 med hepatitis C, benyttes den kun til de mest alvorlige tilfælde. Det skyldes prisen, der af myndighederne vurderes til at være for høj til mere bredspektret brug. Sidste år kostede lægemidlet sofosbuvir 324.000 kroner per behandling. Det vil patientforeningen Leverforeningen have lavet om på, bl.a. fordi WHO har en målsætning om at udrydde hepatitis C i 2030.

”Alle har da ret til en behandling. Spørg dig selv: Hvis du blev syg, ville du så ikke have behandling,” spørger Leverforeningens formand, Lone McColaugh, til Ritzau.

Personer med ingen eller let arvævsdannelse i leveren tilbydes i dag ikke behandling. De kontrolleres regelmæssigt for at holde øje med sygdomsudvikling.

Beslutningen om kun at lade de mest alvorligt syge blive behandlet stammer fra Rådet for Dyr Hospitalsmedicins anbefaling fra 2015. Lone McColaugh mener dog, at situationen er en anden i dag, og prisen er lavere.

Med erklæringen fra WHO vil Leverforeningen derfor torsdag forsøge at overtale Folketingets sundhedsudvalg til at blive enige om at lave en plan om behandling til alle smittede.

De fleste smittede er stofmisbrugere. Virusset smitter gennem blod, og årsagen til smitte kan derfor findes i genbrug af kanyler og lignende.

Læger er enige

Overlæge og professor på Københavns Universitet, Jan Gerstoft, som sidder i fagudvalget for leverbetændelse under Medicinrådet, er enig i, at flere bør behandles.

Han mener, at Danmark før eller senere kommer til at behandle alle smittede med hepatitis C. Derfor kan man lige så godt begynde snarest muligt.

” Jeg tror, at alle er enige om, at på et eller andet tidspunkt skal man i gang med at behandle alle. Problemet er, om man skal vente på, at det bliver endnu billigere,” siger han til Ritzau.

Han synspunkt deles af overlæge Henrik Krarup, der også sidder i fagudvalget for leverbetændelse under Medicinrådet.

Sundhedsøkonom ikke enig

Sundhedsøkonom Jakob Kjellberg fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (ViVe) synes dog ikke, at det ud fra sundhedsøkonomiske betragtninger giver mening at behandle alle smittede med hepatitis C.

”For langt de fleste vil det være en relativ håndterbar sygdom, så længe du kontrollerer, at den ikke udvikler sig, og så længe at det ligger nede i det lave stadie,” siger Jakob Kjellberg til Ritzau.

Samtidig vurderer han, at et forsøg på at "behandle i bund" vil have en meget begrænset effekt. Problemet er, at der er en stor grad af misbrugere blandt de smittede.

”I virkeligheden vil rigtig mange være resmittede inden for kort tid, hvis man fik dem behandlet,” siger han.

I Danmark skønnes 17.000 at være smittede med hepatitis C. På verdensplan estimeres tallet at være cirka 170 millioner.

Tags: Jakob Kjellberg

Del artikler