Epidemiolog: Tillad corona-smitte op til det niveau, hvor hospitalerne kan klare det
Det er både urealistisk og uberettiget, når myndigheder og politikere ved hjælp af restriktioner udelukkende går efter at begrænse corona-smitten i samfundet så meget som muligt. Brug hellere flere kræfter på at beskytte de sårbare, mener Christine Stabell Benn, der er epidemiolog og professor på Syddansk Universitet.
Da antallet af corona-smittede danskere steg i begyndelsen af september, var regeringen og myndighederne hurtige med igen at indføre restriktioner for at bringe smittetallet ned. Men når man fra myndighedernes side går efter at undgå, at nogen bliver smittet, så er det både urealistisk og uberettiget, mener Christine Stabell Benn, epidemiolog og professor på Syddansk Universitet.
“I foråret sigtede politikere og myndigheder meget fornuftigt på at undgå at overbelaste hospitalssystemet, men her i efteråret er det som om, at man sigter efter at undgå, at nogen bliver smittet overhovedet, og jeg frygter, at det meget hurtigt kan komme til flere restriktioner, end vi har nu. Det mener jeg ikke, at der er berettigelse for, hvis vi kigger på det store perspektiv”, siger Christine Stabell Benn.
Indsats kan skade den samlede sundhed
Hun hverken tror eller ønsker, at vi helt skal undgå smitte i samfundet.
“Jeg synes faktisk, at vi skal tillade smitte op til det niveau, hvor vores hospitaler kan klare det. Når jeg siger det, er det fordi langt de fleste smittede har et mildt forløb, særligt de unge, der nu er blandt de mest smittede, og fordi vi kan risikere, at vores sundhedsvæsen får en kæmpe pukkel af operationer og almindelig rutinebehandling. Den behandling bliver i øjeblikket skubbet foran os, hvis det udelukkende handler om at begrænse smittespredningen”, siger Christine Stabell Benn.
Selv om hospitalerne er godt i gang med at nedbringe den pukkel af operationer, som opstod efter forårets nedlukning af samfundet, så er Christine Stabell Benn bange for, at der er mange, der bliver væk fra lægen med symptomer, som de normalt ville have fået undersøgt.
“Vi har en sundhedssektor, hvor folk holder sig væk, fordi hele retorikken handler om at undgå at blive syg og ikke at belaste sundhedsvæsenet. Det vil resultere i, at der senere kommer en pukkel af sygdomme, som kunne have været opdaget og behandlet i god tid, men som er blevet værre af at vente. Man kan frygte, at indsatsen mod corona faktisk skader den samlede sundhed,” siger hun.
Beskyt de sårbare
Christine Stabell Benn peger på, at myndighederne i stedet for at kun at fokusere på at begrænse den brede samfundssmitte skulle gøre en større indsats for at beskytte de sårbare mod smitten - specielt de ældre på plejecentrene.
“Lige nu passer vi ikke godt nok på plejecentrene. Det er en latent trussel, at vi ikke har fået institutionaliseret den testning på centrene, som jeg mener er afgørende for, om hospitalerne igen kan blive presset af COVID-patienter,” siger hun.
I al ubemærkethed er kravene om hyppig coronatest af medarbejdere på plejehjem i smitteplagede kommuner blevet lempet, skrev Berlingske 10. oktober. Først skulle de testes hver 14. dag for at forebygge smitte blandt de sårbare beboere, men flere kommuner har fået at vide, at de kan nøjes med at teste hver sjette uge.
Det får epidemiologen fra Syddansk Universitet til at råbe vagt i gevær.
“Netop udbrud på plejehjemmene kan få indlæggelser og dødsfald som følge af corona til at stige. Vi risikerer, at der er nogle politikere, der ryster på hånden, når de ser det, og så laver de en ny lockdown”, siger Christine Stabell Benn.
Tags: corona