Forskere finder sammenhæng mellem D-vitamin-mangel og risiko for at få covid-19
I et retrospektivt studie af patienter, som er testet for covid-19, har forskere ved University of Chicago Medicine fundet en sammenhæng mellem mangel på D-vitamin og sandsynligheden for at få covid-19.
Forskningen er 3. september offentliggjort i JAMA Network Open.
Forskerne undersøgte 489 patienter, der havde fået målt D-vitamin-niveau sidste år. De patienter, som sandsynligvis havde D-vitamin-mangel, havde 77 procent højere risiko for at få covid-19 end patienter, som ikke manglede D-vitamin. Forskellen var statistisk signifikant, men forskerne skriver, at det er nødvendigt med randomiserede, kliniske forsøg for at afgøre, om en bredere indsats mod grupper med D-vitamin-mangel kan gøre en forskel i risikoen for at covid-19 - og måske også i sværhedsgraden af covid-19.
Patienterne i undersøgelsen havde en median alder på 49,2 år, og 75 procent af dem var kvinder. Målinger fra sidste år viste, at hver fjerde af dem sandsynligvis havde D-vitamin-mangel (< 20ng/ml), og 16 procent kunne ikke afgøres. Ifølge en nyere undersøgelse er andelen af danskere, som mangler D-vitamin 43 procent. Sundhedsmagasinet på DR har også dokumenteret, at D-vitaminmangel er udbredt i den danske befolkning.
"Det kan være af stor betydning både lokalt, nationalt og globalt at finde ud af, om D-vitamin-mangel ændrer covid-19-risikoen. D-vitamin er billigt, generelt meget sikkert at tage og kan skaleres bredt," siger David Meltzer, der er førsteforfatter på studiet og cheflæge på Hospital Medicine of Chicago Medicine. Han og forskerne sætter nu gang i flere kliniske forsøg.
En stor analyse publiceret i British Medical Journal i 2017 viste, at et korrekt niveau af D-vitamin i kroppen kan have en positiv effekt på akutte luftvejsinfektioner i det hele taget. Den nye forskning kan tyde på, at det også kan gælde covid-19, selv om covid-19 er langt mere end en luftvejsinfektion.
Hvis man tager D-vitaminpiller, skal man passe på ikke at overdosere, for det kan lede til en forgiftning i værste fald, så tag lægen med på råd.
Anbefalinger om D-vitamin
Nogle befolkningsgrupper, bl.a. gravide, børn under to år og plejehjemsbeboere, anbefales et forebyggende tilskud af D-vitamin.
Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen har følgende anbefalinger omkring forebyggende tilskud af D-vitamin.
10 µg (400 IE) D-vitamin dagligt anbefales til:
-
Børn 0 – 2 år (D-dråber, som fra 1½-årsalderen kan erstattes af en multivitamintablet)
-
Gravide
-
Børn og voksne med mørk hud
-
Børn og voksne som bærer en tildækkende påklædning om sommeren
-
Personer, som ikke kommer udendørs til daglig, eller som undgår sollys
20 µg (800 IE) D-vitamin dagligt kombineret med 800-1000 mg calcium anbefales til:
-
Personer over 70 år
-
Plejehjemsbeboere
-
Personer i øget risiko for knogleskørhed uanset alder
EU’s Scientific Committee on Food har fastlagt en øvre sikker grænse for dagligt indtag, som er og 25 µg for spædbørn fra 0 til 6 mdr., 50 µg for børn fra 6 mdr. til 10 år og 100 µg for børn fra 11 år samt voksne, inkl. gravide og ammende kvinder.
Kilde: Sundhedsstyrelsen
Om D-vitamin
Solen er den vigtigste kilde til D-vitamin. Det er bedst at opholde sig i solen regelmæssigt, men kun i kortere tid. Kun i mindre grad får vi D-vitamin fra vores mad. D-vitamin er specielt vigtigt, for at kroppen kan optage og omsætte kalk. D-vitamin er også vigtig for knoglerne og musklerne. Mangel på D-vitamin øger risikoen for knogleskørhed, og mangel kan i svære tilfælde give muskelsmerter og svage muskler.
D-vitamin fra solen
D-vitamin dannes i huden i sommerhalvåret, når den rammes af solens ultraviolette stråler (UVB). Hvor meget D-vitamin, der dannes, afhænger af, hvor stærk solens UVB-stråling er, og hvor længe du opholder dig i solen. I sommerhalvåret – fra maj til september – er solens lys i Danmark så kraftig, at den nødvendige D-vitamin er dannet i løbet af få minutter midt på dagen. I ydertimerne skal der lidt mere tid til. Hvis du opholder dig i længere tid i solen, giver det ikke et større lager af D-vitamin i kroppen.
I vinterhalvåret – fra oktober til april – er solens stråling i Danmark ikke stærk nok til, at der dannes D-vitamin i huden. Derfor tærer kroppen på D-vitaminlageret, der er dannet om sommeren. D-vitaminniveauet i blodet svinger derfor naturligt med årstiderne og er lavere om vinteren end om sommeren.
D-vitamin fra maden
Det er meget svært at få dækket dit D-vitaminbehov alene via den mad du spiser. Undersøgelser af danskernes kost viser også, at danskerne kun får dækket en mindre del af deres D-vitaminbehov ved den mad, de spiser. Det skyldes, at D-vitamin kun findes i større mængder i fede fisk, som fx laks, sild og makrel. Derudover findes der D-vitamin i begrænset mængde i kød, mælk, ost og æg, men stort set ikke i planter. Om vinteren er det derfor ekstra vigtigt at spise mad, der indeholder meget D-vitamin.
Spis fisk og få moderat sommersol
Fødevarestyrelsen anbefaler, at du spiser 350 gram fisk om ugen. Derudover anbefaler vi at din hud på ansigt, underarme og underben udsættes for sol i 5-30 minutter nogle gange om ugen i sommerhalvåret. Det er vigtigt, at du ikke er så længe i solen, at det fører til at huden rødmer, fordi det det øger risikoen for hudkræft.
Solcreme, skygge og D-vitamin
Hvis du bruger solcreme, så fører det ikke til at du kommer til at mangle D-vitamin. Årsagen hertil er formentlig, at de fleste ikke bruger solcreme systematisk, og at al solcreme stadig lader nogen af UV-strålerne passere. Også i skyggen danner huden D-vitamin. Vi anbefaler, at man altid beskytter sig mod solen i tidsrummet mellem kl. 12 og 15, når UV-indekset er 3 eller mere. Vi anbefaler også at du er udendørs i mere end 10-15 minutter. Udenfor tidsrummet 12 og 15 er det ikke altid nødvendigt at bruge solcreme. Du bør smøre solcreme på, inden du går ud.
Kilde: Fødevarestyrelsen
Tags: corona