Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Udsatte grupper kan få gratis mundbind

Særligt udsatte grupper får adgang til gratis mundbind, når et landsdækkende krav om mundbind i den offentlige transport træder i kraft lørdag. Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (Soc.) på pressemøde.

"Regeringen har aftalt med kommunerne, at borgere, hvor anskaffelse af mundbind vil være en væsentlig økonomisk udgift får lov at henvende sig til kommunen og få udleveret et antal mundbind. Det kan være personer på kontanthjælp, integrationsydelse eller socialt udsatte på herberger," siger Magnus Heunicke.

Ikke alle kommuner er klar med mundbindene fra i dag, men i de fleste kommuner kan man sandsynligvis få dem fra mandag.

Det bliver kommunerne, der skal vurdere, hvem der kan få mundbind af økonomiske årsager.

Kan give bøde

Personale i eksempelvis tog og bus har ret til at bortvise personer, der rejser uden mundbind. Nægter man at efterleve dette, kan det straffes med bøde på 2.500 kroner.

"Jeg tror ikke, at det kommer dertil, men hvis passageren ikke vil forlade stedet, så kan personalet tilkalde politiet, og der kan gives en bøde," siger transportminister Benny Engelbrecht.

Direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, siger på pressemødet, at mundbind kun er et supplement, men det er ikke lige så effektivt som afstand. 

"Flere danskere vil måske slække lidt på de andre corona-forholdsregler og i stedet iføre sig et mundbind. Men det er ikke meningen. Mundbind er ikke så effektivt som afstand og håndsprit. Det er kun et supplement," siger Søren Brostrøm.

Testes for mange?

Søren Brostrøm kommenterede også testning af børn. Direktør i de praktiserende lægers organisation, PLO, Jonatan Schloss, sagde i går til Sundhedspolitsik Tidssksirft, at det er "testhysteri", når en del skoler og institutioner i Region Midtjylland har skabt en prop i indgangen til sundhedsvæsnet ved at indføre krav om, at alle børn skal have en negativ coronatest for at møde op i skole eller børnehave.

Jonatan Schloss viser i dag på Twitter en anonymiserede journal, hvor man kan se, at en patient får foretaget en coronatest hver 3. dag. Uden påviselig grund.

"Man skal bare ikke teste alle børn, der skal være en grund," sagde Brostrøm. "Der kan være særlige situationer, hvor det kan være relevant, f.eks. hvis et barn er udpeget som tæt kontakt til en smittet. Hvis man kommer hjem fra et andet land med stort smittetryk, vil det også være relevant. Eller hvis et barn har været i dagtilbud eller institution, hvor der er en smittet," siger Brostrøm.

Om voksne sagde han:

"Hvis man ikke har særlige risici og ikke er i kontakt med nogle, der er i særlige risikogruppe, er der ikke behov for det. Vi skal prioritere testkapaciteten," siger han.

"Vi skal bruge de praktiserende læger bedst muligt. Og Sundhedsstyrelsen er meget opmærksom på, at de nogle steder overbebyrdes af patienter, der vil testes. Vi skal have fundet en ny model til efteråret og vinteren," sagde Brostrøm.

Magnus Heunicke understregede, at det er afgørende, at Danmark har en stor testkapacitet.

"Hvis man tror, der er en risiko for smitte, eller man skal være samme med udsatte i familien, så kan man lade sig teste. Vi skal teste mange, og målet er, at vi skal teste endnu mere i den kommende sæson," siger Magnus Heunicke. 

Målet kan være op til 50.000 tests om dagen.

Direktør Anette Lykke Petri fra Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser, at tiltagene for at bremse coronaudbruddet i Aarhus fortsætter i 14 dage endnu, selvom antallet af smittede i Aarhus er faldet. Tiltag i Ringsted og Silkeborg vil derimod blive ophævet fra mandag.

 

Tags: corona, mundbind

Del artikler