Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Misbrugsekspert: Folk har en tendens til at drikke endnu mere under coronakrisen

Har man én gang været afhængig af alkohol, har man typisk svært ved at styre drikketrangen under isolation. Og med tidens ’corona-isolation’ er det i stigende grad svært for mange at holde sig i skindet.

Men værktøjskassen rummer heldigvis flere gode tricks, siger Tine Bergenhagen, enhedsleder i Danmarks største behandlingsorganisation for alkoholafhængige, Novavi.

Hun nævner f.eks., at antabus kan være god støtte også for alkoholikere, der under normale omstændigheder ikke drikker mere – men som måske nu føler sig i farezonen.

Og i denne tid er det særligt vigtigt, at man som alkoholiker er i dialog med en behandler. Isolationen kan medføre, at drikketrange tager til, og der kan være ekstra brug for hjælp.

”Jeg hører fra behandlerne, at folk har en tendens til at drikke endnu mere under coronakrisen pga. utrygheden - bl.a. af angst for at blive smittet, men også for at ens familie bliver smittet. Dertil kommer den økonomiske utryghed og usikkerhed,” siger hun.

Tine Bergenhagen giver et eksempel med en af hendes patienter, som fik behov for rådgivning og antabus under krisen.

”Han ringede og sagde, at han egentlig havde en aftale om at hente antabus hos os til den næste tid. ’Hvorfor kommer du så ikke,’ spurgte jeg. Han svarer, at der er for langt, selvom afstanden aldrig været et problem før,” fortæller Tine Bergenhagen.

Patienten påstår dernæst, at han har hentet antabus på apoteket og vil tage det hjemme, men det er tvivlsomt.

”Jeg kan høre, at han er snøvlende, og jeg tror ikke helt på ham. Direkte adspurgt benægter han at have drukket, og jeg spørger ham så, om han vil have et telefonopkald af sin behandler. Det vil han meget gerne.”

Siden har Novavi kontaktet ham, fortæller Tine Bergenhagen og understreger:

”Det er helt afgørende, at de alkoholafhængige kan få fat i en behandler på trods af krisen. Og det vigtigste under coronakrisen er, at man trods alt har åbent med mindre bemanding,” siger hun og påpeger, at man også kan få en snak over telefon eller Skype.

Selvbehandling under krisen

Udover kontakten til en behandler, der kan hjælpe den afhængige med at holde sig på rette spor, kan man bruge andre metoder til at holde sig fra flasken.

”De, som er  i behandling, har forhåbentlig identificeret kropslige tegn, tanker og situationer, hvor de får trang til at drikke. Og for at tackle dem kan man bruge mange redskaber,” fastslår Tine Bergenhagen og peger på nogle af de mest effektive:

”Man kan bruge STOP-tanker - f.eks. ved at tænke på, ’hvad var det nu, jeg mistede sidst, det gik galt.’ Eller man kan bruge mindfullnes-øvelser. Eller simpelthen ringe til en ven,” siger hun og understreger, at hun oplever et ændret behov for kontakt til behandlere:

”Jeg fornemmer et øget behov for hyppig kontakt med os, og man kan få en akut samtale med behandleren. Det gælder også folk, der tidligere HAR været i behandling og nu føler deres ædruelighed truet. De har sværere ved at fastholde deres afholdenhed i en krise som denne. De føler trangen komme tættere på, og vi er her også  til at hjælpe den gruppe igennem,” fastslår Tine Bergenhagen.

Krisen kan skubbe flere i behandling

Hos Novavi får de stadig nye henvendelser under coronakrisen, også i klinikken, og de fortsætter med at tilbyde behandling. Dog mest over telefon og Skype. Men også på ambulatorierne, hvor de har oprettet et nødberedskab. De er ganske få til stede, men man holder faktisk samme åbningstider som vanligt.

”Ja, vi skal holde afstand, absolut, men nogle af os skal også gå på arbejde, ellers risikerer vi, at de mest afhængige og syge kommer til at drikke sig ihjel. Og vi ved, at jo længere et tilbagefald varer, des sværere er det at komme tilbage på sporet. Skylden og skammen vokser,” forklarer Tine Bergenhagen.

’Almindeligt’ alkoholforbrug som følge af krisen har også været debatteret i dagspressen. Samlet set er billedet broget, siden byture, restaurant- og cafébesøg jo er umulige at gennemføre som i gamle dage, og det giver et fald i indtaget på dén front. Men flere glas bliver samtidig hældt op i hjemmene, og de alkoholafhængige har problemer som skitseret ovenfor. 

Og i den specielle situation bliver mange flere af de afhængige opdaget nu, mens de før kunne gemme deres problem.

”I øjeblikket er det sværere at gemme sit alkoholforbrug, siden alle jo er meget mere hjemme. Og jeg håber faktisk, at vi af den grund vi vil se en stigning efter krisen - set på den måde, at flere søger hjælp, som ikke har søgt hjælp før. Simpelthen fordi det bliver tydeligere for deres omgivelser, og dem selv, at de har et behandlingskrævende problem,” siger Tine Bergenhagen og uddyber:

”Vi ved jo, at der i Danmark er ca. 147.000, som lider alkoholafhængighed, mens kun omkring 10 procent er i behandling. En stor del af de øvrige gemmer deres forbrug.”

 

 

Seks gode råd til at mindske alkoholtrang

  1. Kontakt et alkoholcenter. Evt. anonymt. Telefon- og Skype-rådgivning vokser hastigt. Og man behøver ikke have et stort problem for at få hjælp. Mange - især veluddannede kvinder – benytter Skype-rådgivning til et mindre alkoholproblem, som de gerne vil håndtere i opløbet. 
  1. Ring til en ven. Eller et nært familiemedlem. Tag evt. en snak om problemet, men tal også om andre temaer. Tankerne kan dermed fjernes fra flasken og glide ad andre veje via den gode snak. 
  1. STOP-metoden. Identificer en uheldig oplevelse, du har haft med alkohol. Tænk intensivt på den – og overvej, om du har lyst til, at det sker igen. 
  1. Dyrk motion i det omfang, det er muligt under coronakrisen. Motion frigiver endorfiner, og endorfiner hjælper populært sagt hjernen med at udskille positive stoffer til positiv tænkning og godt humør. Et kort program hjemme i stuen kan gøre en forskel - evt. på 15 minutter om dagen. Eller gå en lang tur. 
  1. Brug mindfullness. Det er et væld af teknikker, og man kan sagtens komme i gang via nettet. Eksempelvis ligger en række gode videoer på Youtube. Sørg for at kvalitetstjekke afsender via lidt research. 
  1. Benyt antabus. Det kan være via et forløb, hvor man kommer ud af et misbrug. Men det kan også være præventivt. En del ædru alkoholikere benytter antabus forebyggende, når de kan mærke, at drikketrangen kommer tæt på. Og det gør den for mange i denne coronatid. 

 

 

[category-name] | torsdag, 27. februar 2020 14:30

Opdateret fredag 8. april kl. 14.03

SLUT FRA I DAG. Efter 2 år, 1 måned og 11 dage med mindst to...

Tags: alkohol, corona

Del artikler