»Styrelsen for Patientsikkerhed har sat kikkerten for det blinde øje. Derfor har vi indklaget styrelsen for Folketingets Ombudsmand«, siger overlæge Joachim Hoffmann-Petersen.

Intensivlæger klager til ombudsmanden over styrelse

Styrelsen for Patientsikkerhed har svigtet sin forpligtelse til at føre tilsyn med de sjællandske regioners it-system, Sundhedsplatformen. Og den er farlig for patienterne, fordi den udløser alvorlige medicineringsfejl og vanskeliggør lægers og sygeplejerskers arbejde.​​

Det mener det videnskabelige selskab for de danske intensivlæger, DSAIM, der ifølge Politiken har klaget til Folketingets Ombudsmand over, at Styrelsen for Patientsikkerhed ikke har opfyldt sin tilsynsforpligtelse.

I maj 2018 gjorde DSAIM første gang styrelsen opmærksom på, at Sundhedsplatformen bragte patientsikkerheden i fare. Det fik styrelsen til at foretage tilsyn på fire intensivafdelinger i Hillerød, Herlev, Køge og Nykøbing Falster, hvor styrelsen ifølge DSAIM fik systemet demonstreret af superbrugere og fik et glansbillede. Styrelsen konkluderede, at en forudsætning for, at Sundhedsplatformen kan betegnes som et patientsikkert, er, at de enkelte medarbejdere modtager vedvarende oplæring og supervision, men styrelsen undersøgte ikke, at om det rent faktisk skete, mener DSAIM. 

Og det sker øjensynligt ikke. Som Sundhedspolitisk Tidsskrift kunne fortælle i går, mandag 3. februar, så viser en ny undersøgelse fra Overlægeforeningen, at 45 procent af overlægerne i Region Sjælland føler, at de slet ikke har fået oplæring i Sundhedsplatformen, og 30 procent siger, at oplæring og supervision er utilstrækkelig.

»Styrelsen for Patientsikkerhed har sat kikkerten for det blinde øje. Derfor har vi indklaget styrelsen for Folketingets Ombudsmand«, siger overlæge Joachim Hoffmann-Petersen, der er formand for det videnskabelige selskab, til Politiken.

Anne-Marie Vangsted, der er direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, siger til Politiken, at hun ikke har nogen bemærkninger til sagen.

 

Relateret artikel

Tags: sundhedsplatformen

Like eller del denne artikel