Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Sundhedsøkonom: Politikere har ikke råd til at love løft på sundhedsområdet

Trods mange valgløfter om mere og bedre sundhed har politikerne ikke stillet større bevillinger i udsigt end dem, som vi har set de seneste knap ti år, og både VLAK-regeringen og Socialdemokratiet lover mere på sundhedsområdet, end de kan betale for, hvis det demografiske udgiftspres også skal dækkes.

Det skriver professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, Jes Søgaard, i et debatindlæg på Altinget.

I 2010 blev der på grund af finanskrisen bremset gevaldigt op i dansk sundhedsøkonomi: Fra en vækst i sundhedsudgifterne på godt 3,5 procent om året fra 2000 til 2009 faldt væksten til 1,15 procent fra 2010 og frem.

"Kun Socialdemokratiet har mig bekendt udmeldt en samlet beløbsramme for den periode, som alle snakker om, 2019 til 2025, nemlig et kumuleret løft på 53 milliarder kroner til sundhedsvæsenet. Det lyder af mange penge, men omregnet til procentvækst i offentlige sundhedsudgifter, som ifølge Danmarks Statistik beløb sig til 187,3 milliarder kroner, svarer det til knap en procent vækst om året i årene 2019 til 2025. Det er en smule mindre end den vækst, som vi har set siden 2010. Intet tyder på, at Venstre vil (kunne) melde et større beløb ud. Partierne er bundet af samme finanspolitiske råderum på et sted mellem 21 milliarder kroner og næsten 28 milliarder kroner i 2025," skriver Jes Søgaard på Altinget.

Skal sundhedsbehovene (demografi, reformer, psykiatri, ny medicin og andre nye behandlinger) indfries, skal Danmark bruge cirka to procent ekstra om året, mener Jes Søgaard. Det svarer til nabolandenes vækstrater i sundhedsudgifter i perioden 2010 til 2017.

"Men politikerne kan kun finde det halve, hvis de skal holde sig i råderummet, og der skal være noget til overs til tidligere pensionering til de nedslidte, normeringsgarantier på daginstitutioner, uddannelse, klima, politi og forsvar. Det er fair, at politikerne ikke kan finde fuld dækning af udgiftsbehovene i råderummet. Men så skylder de vel nogle forklaringer på, hvad de så vil gøre," skriver han på Altinget.

Del artikler