
Manglende behandling med nyt præparat giver patientforening hovedpine
Selvom det snart er to måneder siden, at Medicinrådet valgte ny, forebyggende migrænemedicin, som den anbefalede behandling til svære migrænikere, så har præparatet kun fundet frem til en lille håndfuld danskere.
Det er kritisabelt, mener patientforening.
Fem patienter. Så få har de sidste måneder været heldige at komme i behandling med det forebyggende migrænepræparat Aimovig. Det er sket på to af landets hovedpineklinikker i Aarhus og København.
Der er på klinikkerne søgt om bevilling til mere personale på grund af den nye medicin og også om tilskud til selve medicinen, men bevilgerne er endnu ikke på plads, og klinikkerne har ikke kapacitet til at tage ekstra patienter ind. Så indtil videre er det primært patienter, som i forvejen havde tid til den tidskrævende Botox-behandling, men som ikke havde gavn af den, som har fået Aimovig.
Da Medcinrådet 10. april i år besluttede, at migræneafdelingerne på hospitalerne kan behandle med Aimovig, hvis migrænikeren har prøvet mindst et blodtrykssænkende middel og et epilepsi-middel uden at få en reduktion i antallet af migrænedage, lagde rådet ud med, at 350 danske patienter årligt skulle kunne behandles med det nye præparat.
Men ressourcerne er ikke fulgt med, og det gør, at patienter hver dag lider med migræne til trods for, at behandlingen findes.
Nedprioriteret lidelse
I Migræne og Hovedpineforeningen, som er en patientforening, fortæller formand Hanne Johannsen, at hun stort set hver dag taler med frustrerede migrænikere, som føler, at de kan hjælpes af den nye medicin.
”Det er nedprioriteret at have migræne, så enkelt kan det siges,” siger Hanne Johannsen og fortsætter: ”Man tænker slet ikke på, hvordan migrænen æder patienternes livskvalitet hver dag.”
Ifølge Sundhedsstyrelsen koster migræne årligt samfundet 1,2 milliarder kroner i tabt produktion. Et beløb som kunne nedsættes, hvis flere kom i den forebyggende behandling, mener Hanne Johannsen.
Medicin er prøvet i Danmark
For få år siden deltog flere danske patienter i forskningsforsøg med netop Aimovig. Her opdagede flere patienter ifølge Migræne og Hovedpineforeningen, at præparatet hjalp dem. Men da forsøgene stoppede, stoppede medicinen også.
”Det er så synd for alle de patienter, som ved, at medicinen virker for dem, fordi de har prøvet den,” siger Hanne Johannsen og tilføjer: ”Men nu er de fanget, fordi bevillingerne ikke er fulgt med, så de kan få præparatet igen.”
Ifølge Hanne Johannsen har det enorme menneskelige konsekvenser at skulle døje med migræne adskillige dage om måneden, og hun mener, at det nærmest kan give hovedpine at tænke på, at patienterne ikke får hjælp, som det ser ud nu.
De nye CGRP-hæmmere
- CGRP står for calcitonin gen-relateret peptid og er et naturligt stof i kroppen.
- CGRP dannes i nervecellerne, og den måske vigtigste funktion er at udvide blodkar efter behov. CGRP stimulerer dannelsen og frigivelsen af NO fra blodkarrets inderside. NO er det stof, som udløser, at et blodkar udvider sig.
- CGRP er også involveret i smerteoplevelsen, idet CGRP-molekyler virker som budbringere fra f.eks. områder med inflammation til hjernen.
- En dansk undersøgelse har vist, at to ud af tre forsøgsdeltagere udviklede et migræne-anfald, efter at de fik en injektion med CGRP. Det har bl.a. ført til, at forskerne mener, at blokering af CGRP nok vil kunne bruges som middel mod migræne.
- Blokering af CGRP’s funktion kan enten ske ved at blokere de receptorer, som stoffet CGRP binder sig til på nervecellerne, eller ved at sætte molekyler fast på CGRP-molekylerne, så de ikke længere passer ind i receptorerne.
Nye lægemidler, der hæmmer CGRP og dermed forebygger migræne:
- Aimovig (indholdsstof erenumab), fra Novartis. Godkendt i Europa i juni 2018. Også godkendt i Danmark til udvalgte migrænikere.
- Emgality (indholdsstof galcanezumab) er den næste CGRP-hæmmer, som er på vej mod det danske marked. Fra Eli Lilly. Godkendt i EU i september 2018.
- Ajovy (indholdsstof fremanezumab), kommer fra Teva. Godkendt i EU i april 2019.
- Eptinezumab, fra Alder Biopharmaceuticals. Endnu ikke godkendt i hverken USA eller Europa.
LÆS OGSÅ:
Tags: migræne, migrænemedicin