
Forsøg med nyt migrænemiddel gav Fie Ørum livet tilbage
Da Fie Ørum deltog i forsøg med ny, forebyggende migrænemedicin slap hun stort set fra den migræne, der ellers i høj grad har præget hendes liv.
Den nye medicin tilhører et helt nyt behandlings-regime, kaldet CGRP-hæmmere. Den første nye præparat af typen er godkendt i Danmark, det hedder Aimovig, og der er yderligere tre CGRP-hæmmere på vej.
Medicinen er den første, forebyggende behandling kun til migræne. Der eksisterer i dag flere forskellige former for forebyggende behandling, men ingen af dem er beregnet til migrænikere. Den forebyggende effekt på migræne er en slags “bivirkning” til et lægemiddel, som er rettet mod en anden sygdom - nemlig blodtryksmedicin, medicin mod epilepsi, medicin mod depression og Botox. Ikke alle lægemidler, der fremgår af de eksisterende danske behandlingsvejledninger, er blevet godkendt til forebyggelse af migræne, men bruges til formålet som ”off-label”.
Herhjemme anbefalede Medcinrådet 10. april i år, at migræneafdelingerne på hospitalerne kan behandle med Aimovig, hvis migrænikeren har prøvet mindst et blodtrykssænkende middel og et epilepsi-middel uden at få en reduktion i antallet af migrænedage.
I 162 uger var Fie Ørum med i den aktive del af Aimovig-Trials, som var et forskningsstudie med formålet at teste præparatets virkning og bivirkninger. For en måned siden sluttede hun behandlingen med det nye præparat.
Fie Ørum håber på at komme i behandling igen. Hun beskriver det sådan, at medicinen gav hende livet tilbage.
”Jeg havde stort set ikke migræne i de mere end tre år, hvor jeg var med i studiet,” fortæller Fie Ørum, som er 47 år, gift og mor til tre. I modsætning til andre migrænepræparater oplevede hun ikke bivirkninger ved CGRP-hæmmeren.
Inden behandlingen havde Fie Ørum migræne cirka seks dage om måneden. Dage, som hun kunne rive ud af kalenderen, fordi de bød på det, hun beskriver som følelsen af massive tømmermænd med alt, hvad det indebærer.
Tiden uden migræne var vigtig for Fie Ørum. Det gav hende mulighed for at være sammen med familien på en anden måde, og hun fik også overskud til at videreuddanne sig. En ting hun ikke tror, hun ville have gjort uden den nye, forebyggende medicin.
Hun er ked af, at hun ikke længere får det, da det gav hende overskud til at planlægge livet på en helt anden måde. Et liv uden migræne.
”Medicinen betød større frihed og muligheden for at leve,” siger Fie Ørum.
Fie Ørum skal nu finde ud af, hvordan hun har det uden behandlingen med Aimovig. Hun fører hovedpinedagbog og ved godt, at den manglende behandling med stor sandsynlighed vil give hende tilbagefald af migræne.
Hun anerkender, at systemet skal tænke over, hvordan pengene til behandling bruges, men hun mener, at det er kritisabelt, at der ikke er flere, som kan få Aimovig, når så mange lever adskillige dage om måneden i et migrænehelvede.
For Fie Ørum har det både fysisk og socialt været godt at være med i studiet.
”Det at føle sig som et normalt menneske uden migræne, det har været en kæmpe lettelse,” siger hun.
De nye CGRP-hæmmere
- CGRP står for calcitonin gen-relateret peptid og er et naturligt stof i kroppen.
- CGRP dannes i nervecellerne, og den måske vigtigste funktion er at udvide blodkar efter behov. CGRP stimulerer dannelsen og frigivelsen af NO fra blodkarrets inderside. NO er det stof, som udløser, at et blodkar udvider sig.
- CGRP er også involveret i smerteoplevelsen, idet CGRP-molekyler virker som budbringere fra f.eks. områder med inflammation til hjernen.
- En dansk undersøgelse har vist, at to ud af tre forsøgsdeltagere udviklede et migræne-anfald, efter at de fik en injektion med CGRP. Det har bl.a. ført til, at forskerne mener, at blokering af CGRP nok vil kunne bruges som middel mod migræne.
- Blokering af CGRP’s funktion kan enten ske ved at blokere de receptorer, som stoffet CGRP binder sig til på nervecellerne, eller ved at sætte molekyler fast på CGRP-molekylerne, så de ikke længere passer ind i receptorerne.
Nye lægemidler, der hæmmer CGRP og dermed forebygger migræne
- Aimovig (indholdsstof erenumab), fra Novartis. Godkendt i Europa i juni 2018. Også godkendt i Danmark til udvalgte migrænikere.
- Emgality (indholdsstof galcanezumab) er den næste CGRP-hæmmer, som er på vej mod det danske marked. Fra Eli Lilly. Godkendt i EU i september 2018.
- Ajovy (indholdsstof fremanezumab), kommer fra Teva. Godkendt i EU i april 2019.
- Eptinezumab, fra Alder Biopharmaceuticals. Endnu ikke godkendt i hverken USA eller Europa.
LÆS OGSÅ:
Tags: migræne