Pia Hesse kunne ikke holde ud at vente på den nye, forebyggende migrænemedicin. Hun tog sagen i egen hånd og tog til Norge for at købe den. Og det har flere andre danskere også gjort.

Danske migrænepatienter tager til Norge for at købe ny, dyr medicin

Pia Hesse måtte vente forgæves på ny, forebyggende medicin til migræne, og nu tager hun ligesom andre danske patienter til Norge og køber den der. Inclusive rejse og konsultation bliver det til 2600-3000 kr. pr. sprøjte.

For en uge siden tog 44-årige Pia Hesse med flyveren til Norge kl. 10.50 fra Kastrup. Kl. 19.55 tog hun flyveren tilbage - medbringende en kølertaske med fire sprøjter med den nye, migræneforebyggende medicin Aimovig. En sprøjte er til en måneds forebyggende behandling.

Pris ialt: 11.700 kroner.

2500 kroner for fly, 1300 kroner for konsultation med norsk læge og ca. 8000 kroner for de fire sprøjter. Fra 1. juni bliver konsultationsprisen dog lidt højere, da priserne reguleres årligt.

Men selve medicinen koster faktisk kun ca. det halve af listeprisen i Danmark.

Fagansvarlig læge ved Volvat hovedpinecenter ved det private hospital Volvat Medisinske Senter i Oslo, Tine Poole, oplyser, at den lave pris i Norge kun holder til efteråret, hvor firmaet bag medicinen, Novartis, kommer med en sprøjte med 140 mg.

“Den har de ikke i dag, de har kun 70 mg. Norge har en meget stærk hovedpineorganisation, som har påpeget det urimelige i, at patienter med behov for høj dosis på 140 mg skal betale for to sprøjter og dermed dobbelt pris. Det har Novartis forstået og indtil efteråret gået med til, at har man som patient behov for 140 mg., kan man få to sprøjter med 70 mg udleveret til samme pris som for en," siger hun.

Fagansvarlig læge ved Volvat hovedpinecenter, Tine Poole.
Foto: Volvat.no

Lige nu er der voldsom debat i det norske Stortinget om Aimovig, og om hårdt ramte migrænikere skal have lov til at få den dyre medicin gratis.

“Politikerne er klar over, at det kan blive virkelig dyrt, for der er mange, som er hårdt ramt af sygdommen og har behov for medicinen,” siger Tine Poole.

Men indtil tilskuds-spørgsmålet er afgjort, har nordmændene selv skullet betale for medicinen, og det har de gjort siden 1. oktober 2018 i stor stil. Også hos Volvat hovedpinecenter.

Flere danskere tager til Norge

Pia Hesse er ikke den eneste dansker, som tager turen til Norge for at hente ny migrænemedicin. Tine Poole oplyser, at alene Volvat hovedpinecenter i øjeblikket har fem patienter fra Danmark, som kommer og køber medicinen.

“Tre af dem har været med i kliniske forsøg i Danmark, har haft god effekt af Aimovig og kan nu ikke længere få det,” siger hun.

Herhjemme anbefalede Medcinrådet 10. april i år, at migræneafdelingerne på hospitalerne kan behandle med Aimovig, hvis migrænikeren har prøvet mindst et blodtrykssænkende middel og et epilepsi-middel uden at få en reduktion i antallet af migrænedage.

Regionernes lægemiddelorganisation Amgros skønnede ved den lejlighed, at der vil blive behandlet 350 patienter om året - et tal, som leder af Nationalt Videnscenter for Hovedpine, Jakob Møller Hansen, ikke kan få til at passe. Han har overfor Sundhedspolitisk Tidsskrift anslået, at flere tusinde danske migrænepatienter vil falde indenfor målgruppen.

Men indtil videre har kun ganske, ganske få migrænikere fået den nye medicin, da økonomien til medicinen ikke har været på plads i hovedpinecentrene, og de fleste læger derfor ikke har været klar til at udlevere.

Pia Hesse har fået hovedpineklinikken i Glostrups ord for, at hun er en af de patienter, som er berettiget til den nye medicin, da hun uden held har afprøvet alle typer forebyggende medicin, ligesom anfaldsmedicinen triptaner heller ikke hjælper hende mere. Men alligevel har hun ikke set så meget som en nålespids af en Aimovig-sprøjte.

“Lægerne siger, at de ikke er klar til at udlevere, og de kan ikke sige noget om, hvornår jeg vil kunne få medicinen,” fortæller hun.

Det har fået hende til at miste tålmodigheden. Og da en bekendt, som er læge, en dag fortalte hende, at der måske var en mulighed for at få medicinen i Norge, besluttede hun sig for at prøve det.

Kan kun arbejde 20 timer om ugen

På grund af, at hun har migræne hver anden dag, kan hun kun arbejde 20 timer ugentligt som kommunikationsansvarlig.

“Min familie hjælper mig økonomisk med at betale medicinen. Hvis det viser sig, at den hjælper, vil jeg kunne gå op på fuld tid og selv være bedre i stand til at betale. Sådan burde Medicinrådet også tænke, når det anbefaler medicin. Hvis hårdt ramte migrænikere får det bedre, vil de kunne give tilbage til samfundet igen,” siger hun.

Pia Hesse har haft migræne, siden hun var 21 år. I mange år havde hun det hver eneste dag og måtte derfor også spise anfaldsmedicinen triptaner hver eneste dag. For fem-seks år siden virkede de dog ikke mere. Samtidig fandt Pia Hesse heldigvis ud af, at migrænen blev bedret væsentligt, hvis hun holdt sig fra gluten og sukker. Det gjorde, at hun trods manglende medicin har kunnet fungere nogenlunde som mor og halvtids-arbejdende.

Men desværre er migrænen blevet værre igen, og er der nu hver anden dag. Den nye forebyggende medicin er derfor Pia Hesses store håb om at få et normalt liv.

“Jeg har fået at vide, at jeg skal give det et par måneder. Og hvis medicinen ikke hjælper, skal jeg gå op i dobbelt dosis - fra 70 mg til 140 mg - og se tiden an yderligere et par måneder. Men det kan ende med at blive meget dyrt,” siger hun.

Men hun er indstillet på at fortsætte på turene til Norge, hvis det hjælper.

“Det var en god oplevelse at være der. Neurologerne og sekretæren dér ved godt, at vi danskere med kronisk migræne er desperate efter at få fingre i medicinen, og de skriver gerne recepter efter en konsultation, og man behøver ikke et langt udredningsforløb først, hvis man er udredt ved et dansk hovedpinecenter og har mindst fire kraftige migræne-anfald om måneden," siger hun.

Afdelingen i Oslo har skræddersyet konsultationen, så den ikke er alt for tidskrævende, siger Pia Hesse.

“Neurologen lod mig selv vurdere, hvor mange doser jeg gerne ville have i denne runde. Jeg valgte at købe fire stk , så jeg kan afprøve dem.“

Hun fik medicinen udleveret på det lille privathospitals eget apotek og gik derefter tilbage på afdelingen og fik hjælp af en sygeplejerske til at tage den første dosis.

“Man behøver ikke henvisning fra starten. Jeg ringede bare derop for to måneder siden og bestilte tid hos en neurolog i hovedpineafdelingen,” siger Pia Hesse.

Næste gang, at hun tager til Norge behøver hun ikke nødvendigvis en konsultation, idet hun kan hente flere gange på samme recept.

Fagansvarlig læge ved Volvat hovedpinecenter, Tine Poole, bekræfter, at er man blevet udredt for migræne, kan man nøjes med en lille konsultation.

“Men vi kan også tilbyde en udredning til danske patienter, men det tager halvanden time. Og man skal opgive sin praktiserende læges navn, så vi kan sende information til ham eller hende,” siger Tine Poole.

Tags: Medicinrådet, migræne, migrænemedicin, medicinraadet

Like eller del denne artikel