Danmark kommer ind på nordisk sidsteplads i ny migrænebehandling

Sammenlignet med vores nordiske naboer er Danmark langt bagud i behandlingen med ny, forebyggende migrænemedicin. 

I 2018 godkendte de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, det forebyggende migrænepræparat Aimovig. Og herhjemme anbefalede Medcinrådet 10. april i år, at migræneafdelingerne på hospitalerne kan behandle med Aimovig, hvis migrænikeren har prøvet mindst et blodtrykssænkende middel og et epilepsi-middel uden at få en reduktion i antallet af migrænedage.

Til trods for dette er kun fem danske patienter sat i behandling med Aimovig, som er det første af sin slags på verdensplan. Behandlingen er målrettet svære migrænetilfælde, hvor anden behandling har været uden effekt.

Vores naboer kan godt

Til sammenligning er vores naboer i både Norge, Sverige og Finland langt længere fremme. Her har hvert land allerede sat mellem 500 og 1.500 patienter i gang med Aimovig.

Leder ved Nationalt Videnscenter for Hovedpine, læge Jakob Møller Hansen, har ikke det endegyldige svar på, hvorfor vi i Danmark er bagud, men han mener, at det til dels handler om, hvor vi behandler migræne.

I Danmark kan patienter følges både på hospitalernes hovedpineklinikker og hos praktiserende læger samt neurologiske ambulatorier. Men den nye behandling kan af praktiske årsager udelukkende gives til de få patienter, som følges på hovedpineklinikkerne.

Manglende tilgængelighed

”Kort sagt, så skal man i Danmark vinde i hovedpinelotteriet for at komme i betragtning til den nye medicin,” siger Jakob Møller Hansen og uddyber: ”Tilgængeligheden er dårlig, fordi vi kun kan tilbyde medicinen på hovedpineklinikkerne.”

I Norge og Sverige kan patienterne ifølge Jakob Møller Hansen også få behandlingen hos andre aktører i sundhedssystemet, både offentlige og private, og det alene gør, at mange flere kan sættes i behandling.

På Nationalt Videnscenter for Hovedpine vurderes det, at cirka 20.000 danske patienter vil kunne have gavn af den nye migrænemedicin Aimovig.

”Det er grotesk, at det går så langsomt med bevillingerne” siger Jakob Møller Hansen.

 

 

Fakta om migræne

 • Sundhedsstyrelsen anslår at migræne hvert år står for 700.000 tabte arbejdsdage.
 • Aimovig er det første præparat som er målrettet til at forebygge migræne.

 

De nye CGRP-hæmmere

 • CGRP står for calcitonin gen-relateret peptid og er et naturligt stof i kroppen.
 • CGRP dannes i nervecellerne, og den måske vigtigste funktion er at udvide blodkar efter behov. CGRP stimulerer dannelsen og frigivelsen af NO fra blodkarrets inderside. NO er det stof, som udløser, at et blodkar udvider sig.
 • CGRP er også involveret i smerteoplevelsen, idet CGRP-molekyler virker som budbringere fra f.eks. områder med inflammation til hjernen.
 • En dansk undersøgelse har vist, at to ud af tre forsøgsdeltagere udviklede et migræne-anfald, efter at de fik en injektion med CGRP. Det har bl.a. ført til, at forskerne mener, at blokering af CGRP nok vil kunne bruges som middel mod migræne.
 • Blokering af CGRP’s funktion kan enten ske ved at blokere de receptorer, som stoffet CGRP binder sig til på nervecellerne, eller ved at sætte molekyler fast på CGRP-molekylerne, så de ikke længere passer ind i receptorerne.

 

Nye lægemidler, der hæmmer CGRP og dermed forebygger migræne:

 • Aimovig (indholdsstof erenumab), fra Novartis. Godkendt i Europa i juni 2018. Også godkendt i Danmark til udvalgte migrænikere.
 • Emgality (indholdsstof galcanezumab) er den næste CGRP-hæmmer, som er på vej mod det danske marked. Fra Eli Lilly. Godkendt i EU i september 2018.
 • Ajovy (indholdsstof fremanezumab), kommer fra Teva. Godkendt i EU i april 2019.
 • Eptinezumab, fra Alder Biopharmaceuticals. Endnu ikke godkendt i hverken USA eller Europa.

LÆS OGSÅ:

Tags: migræne, migrænemedicin

Like eller del denne artikel