Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

#brydtabuet. Kendte og ukendte afslører deres psykiske lidelser

De seneste uger er flere hundrede danskere er begyndt at dele deres personlige historier om diagnoser og psykiske lidelser under hashtagget #brydtabuet på den sociale tjeneste Twitter.

Det har inspireret virksomheden We.Care, der specialiserer sig i online psykologhjælp i form af video-konsultationer eller chatforløb, til nu at tilbyde gratis online psykologhjælp til de første 100 af åbenhjertige Twitter-brugere, som melder sig.

"Der findes tusindvis af mennesker i Danmark, der har psykiske eller mentale problemer, men som ikke har nogen at tale med om det. Derfor er det stærkt, at så mange Twitter-brugere deler deres udfordringer, fordi det viser, at man ikke behøver at skjule sine problemer, og at folk bakker én op," siger Linisha Palm, der er direktør for We.Care.

Flere af historierne på Twitter viser, at man sagtens kan leve et godt liv, selvom man lider af en psykisk sygdom.

Foredragsholder og tidligere medlem af Det Etiske Råd, Christian Borrisholt Steen, anerkender at nogle af historierne måske mest er skrevet for at opnå likes og opmærksomhed på de sociale medier. Men han mener, at de selvsamme historier måske alligevel kan være med til at minde andre om, at man ikke er mindre værd, fordi man har en diagnose.

"Det ændrer for mig at se ikke ved det altovervejende positive ved, at helt almindelige danskere deler deres historie – og derved er med til at understrege, at bag en hver diagnose gemmer sig et menneske. Hvis den aktuelle kampagne #brydtabuet kan være med til at sikre, at færre – ikke mindst unge mennesker – føler sig mindre værd og forkerte, så har kampagnen efter min mening været særdeles værdifuld," skriver han i en kommentar i Kristeligt Dagblad.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby har på Twitter været ude for at takke de mange, der har valgt at bryde tabuet: "Tak til alle jer, som med egne historier er med til at afstigmatisere det at have en psykisk lidelse. Uanset om det er angst, skizofreni, en spiseforstyrrelse eller noget helt andet, så skal man mødes med forståelse og værdihed i sundhedsvæsenet såvel som i samfundet," skriver hun.

Kirsten Birgit på banen

Aarhusianeren Steffen Andersen var den førte, som benyttede #brydtabuet-hashtagget, da han den 22. april tweetede, at han kæmper med ensomhed og depression.

Hashtagget fik stor opmærksomhed, da 'Den Korte Radioavis'-satirikeren ’Kirsten Birgit’ tweetede:

'Hej! Jeg hedder Kirsten Birgit, og jeg har en ukendt kollega, der er seksuelt frustreret. Han er ligeledes historieløs og har også indlæringsvanskeligheder – muligvis ADHD. #brydtabuet #duerikkealene #sejdame.

Det tweet gjorde mange vrede. De følte, at der blev gjort grin med folk med psykiske lidelser.

Det fik programchef på Radio24syv Mads Brügger til at skrive: "Det konfessionelle og krænkelseskulturen er to sider af samme dag og er desværre styrende for den tid vi lever i. Det har @DenKorteKirsten bevist med sin svirpende parodi på #BrydTabuet Satire er ikke et teselskab; og man hverken kan eller skal glæde alle."

 


Her er nogle af de kendte og ukendte, som bryder tabuet på Twitter:

 

Formand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen:

 

Rådgiver, foredragsholder, forfatter, debattør og tidl folketingsmedlem, Özlem Sara Cekic:

 

Komiker Thomas Warberg:

 

Rulle Grabow, kommunikationsrådgiver: 

 

Trine Hammershøy, direktør i Foreningen Det Sociale Netværk/headspace:

 

Kristjan Baldursson, titulerer sig som neo-maskulin ateist og Vodka-instruktør og wannabe bartender: 

Del artikler