Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Overlæger bekymret over reform: De lægefaglige kompetencer mangler i ledelserne

Den svage faglige repræsentation i ledelserne af både de fem nye sundhedsforvaltninger og de 21 sundhedsfællesskaber bekymrer bekymrer Overlægeforeningen og Lægevidenskabelige Selskaber (LVS).

Ifølge regeringens udspil skal bestyrelserne for de kommende sundhedsforvaltninger, der afløser regionerne, have seks medlemmer. Heraf skal kun én have stærke lægefaglige kompetencer. Det samme er tilfældet med bestyrelsen i det nye nationale organ, Sundhedsvæsen Danmark, der skal have en bestyrelse på 11 medlemmer og kun én, der har større viden fra lægegerning eller forskning.

Og ledelserne i de 21 nye sundhedsfællesskaber vil ifølge regeringens oplæg være helt domineret af kommunerne. Ifølge oplægget skal den administrerende direktør for akutsygehuset og chefen for psykiatrien sidde i bestyrelsen sammen med to repræsentanter for almen praksis. Kommunerne skal hver have to repræsentanter, borgmester og udvalgsformand, og så skal der været et medlem af den regionale sundhedsforvaltning. Der er fire kommuner i hvert fællesskab.

Den svage faglige repræsentation i ledelserne af både de fem nye sundhedsforvaltninger og de 21 sundhedsfællesskaberbekymrer bekymrer Overlægeforeningen og Lægevidenskabelige Selskaber (LVS).

”Patienterne nyder i stort omfang godt at den stærke udvikling af nye behandlinger, som sundhedsvæsenet tilbyder. Derfor er det afgørende, at den lægefaglige ekspertise er stærkt repræsenteret på alle ledelsesniveauer i den nye struktur for sundhedsvæsenet, som regeringen vil gennemføre,” siger formanden for LVS, Henrik Ullum, i en pressemeddelelse.

”Vi er helt enige i regeringens intention med reform om at styrke sammenhængen i sundhedsvæsenet. Men vi risikerer at svække den faglige udvikling af både bedre behandlinger og bedre sammenhæng i patientforløb mellem sygehuse, almen praksis og kommuner, hvis der ikke er en stærk lægefaglig ekspertise fra sygehusene i de nye ledelser,” siger formanden for Overlægeforeningen, Lisbeth Lintz, i en pressemeddelelse.

Tags: sundhedsreform

Del artikler