Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Ny dansk robot skal få patienterne hurtigere på benene

En robot, der kan genoptræne sengeliggende patienter, er så småt på vej ud på de danske hospitaler. 

Sengeliggende patienter får sjældent den nødvendige genoptræning. Det skal robotten ROBERT nu råde bod på. ROBERT, der kan efterligne sygeplejersker og fysioterapeuters bevægelser, skal gøre genoptræningen af sengeliggende patienter hurtigere og mere effektiv. Det lyder måske som det rene science fiktion, men robotten er allerede opfundet, og den er på vej ud på de danske hospitaler for at understøtte genoptræningen af de patienterne.

"Vi forventer, at ROBERT kan afkorte en indlæggelse på intensivafdeling med en eller to dage i gennemsnit," fortæller robottens opfinder, Lasse Thomsen.

Sengeliggende patienter mister omkring tre procent af deres muskelmasse i døgnet, så det er afgørende, at de kommer i gang med en effektiv genoptræning, så hurtigt som muligt.

"Der er mangel på sygeplejersker, og de har ikke altid har så meget tid til at genoptræne patienterne, som de gerne ville. Patienterne får måske kun træning en gang om ugen. Med ROBERT kan de få den træning, de har brug for," siger Lasse Thomsen.

Skal skåne sygeplejesker og forhindre sygefravær

ROBERT virker på den måde, at den spændes på patienten, hvorpå en sygeplejerske udfører den bevægelse, der udgør genoptræningen. Robotten husker bevægelsen og kan herefter gentage den så mange gange, man ønsker. På den måde slipper sygeplejersken for at lave de mange tunge løft og gentagende bevægelser.

"Sygeplejerskerne får tid til at gøre det, de er gode til, mens ROBERT udfører det manuelle og tunge arbejde," fortæller Lasse Thomsen.

Lasse Thomsen kalder sig selv Ole Opfinder, og han har bygget robotter til industrien i 30 år.

Samtidig undgår sygeplejerskerne nedslidningsskader, og det forventes at ville nedbringe antallet af sygemeldinger.

"Der er i forvejen mangel på sygeplejersker, og dertil er det dyrt at have syge medarbejdere. De ressourcer kan bedre bruges på glade medarbejdere og god behandling til patienterne," siger Lasse Thomsen.

Gennemtestet og godt på vej

ROBERT har været længe undervejs, for der stilles høje krav til robotter, der skal bruges i sundhedssektoren. Men nu er det nødvendige certifikat på vej, og ROBERT skal ud og testes på indlagte patienter på Geriatrisk afdeling på Odense Universitetshospital.

"Vi har selvfølgelig testet ROBERT på en masse mennesker allerede, så vi ved, at den virker og at den er sikker at bruge. Men nu har vi også fået lov at teste den på patienter," siger Lasse Thomsen.

Senere skal robotten testes i Hobro og Aalborg, og efterhånden er det planen, at den skal ud på alle større hospitaler i Danmark.

"Vi kan allerede nu mærke, at der er stor interesse for ROBERT, så vi forventer at komme ud over Danmarks grænser på længere sigt," siger Lasse Thomsen.

Mere effektiv genoptræning

Lasse Thomsen er oprindeligt værktøjsmager fra Hjallerup. Han kalder sig selv Ole Opfinder, og han har bygget robotter til industrien i 30 år. ROBERT er hans første robot til sundhedssektoren, og den idé kom fra en lidt uventet kant.

"Det var min hustru, Carina Lykke Jensen, der bad mig finde på noget, der kunne hjælpe med genoptræningen. Hun var sygeplejerske på Aalborg Universitetshospital på det tidspunkt, og hun oplevede, at mange patienter fik utilstrækkelig genoptræning og ofte blev genindlagt," siger Lasse Thomsen.

Han mener, at hurtigere og bedre genoptræning er en fordel for alle, ikke mindst patienterne, der både kan komme hurtigere hjem og i mindre omfang risikerer genindlæggelse.

"Der er jo mange af de her patienter, der bliver genindlagt, fordi de ikke har fået en ordentlig genoptræning. Det, forventer vi, ROBERT kan hjælpe med at forhindre," siger Lasse Thomsen.

Del artikler