Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Politikere overraskede: Mennesker med HIV stigmatiseres stadig

Næsten halvdelen af sundhedspersonalet tager forbehold når de omgås personer med HIV viser en undersøgelse. Og dette selvom velbehandlet HIV ikke smitter. Politikere og fagfolk ønsker en ny handlingsplan for HIV området.

”Vi ser ældre homoseksuelle, der springer ind i skabet igen, når de kommer på plejehjem” fortalte Sisse Marie Velling (SF)  der er sundhedsborgmester i Københavns Kommune, og som deltog i SundhedsTV og Sundhedspolitisk Tidsskrifts debat om Myter om HIV og behovet for en ny handlingsplan.

For selvom velbehandlet HIV ikke smitter, så har angsten for smitten og myterne om sygdommen ikke ændret sig siden de første HIV-tilfælde i starten af 1980’erne. En undersøgelse fra 2021, som Patientforeningen HIV-Danmark som står bag, viser, at blandt sundhedspersonale tager næsten halvdelen af sundhedspersonalet forbehold, når de omgås personer med HIV. Det kan for eksempel være at de tager handsker på eller er mere forbeholdne overfor personen, og det får mennesker med HIV til at føle sig stigmatiseret.

”Det er i sundhedsvæsenet man møder stigma. Ikke i sportsklubben og ikke på arbejdet,” fortæller Sisse Marie Velling.

Undersøgelsens resultat er en overraskelse for Maria Klinksholm, der er fagpolitisk ordfører for FOA, som er fagforbund for en stor del af de sundhedsansatte.  

”Jeg er lidt i chok. Jeg vidste det ikke. Der er brug for oplysning,” sagde hun.

Men for tilhørerne til debatten, hvoraf et par stykker er HIV-positive, var det ikke noget nyt. En fortæller om tandlægen der tager et par ekstra handsker på, og en anden fortæller, at han også har mærket stigmatiseringen.

”Jeg skjulte i mange år, at jeg var homoseksuel, og nu skulle jeg skjule, at jeg havde HIV. Jeg var også bange for at møde nogen jeg kendte på afdelingen for infektionssygdomme på sygehuset, så jeg tog bagindgangen og fik ydertider af min læge. Jeg ville ikke være en af dem der har HIV. Efter et år fik jeg en depression,” fortæller Jacob på 36 år.

Vendepunktet kom, da han var med i en terapeutisk proces.

"Endelig kunne jeg tage diagnosen til mig. Jeg fik fortalt det til min mor, og det sidste bump jeg skulle over var min arbejdsplads. Jeg er folkeskolelærer, jeg arbejder på specialskole, men jeg fik kram og fuld støtte,” fortæller han.

Velbehandlet HIV smitter ikke

Selvom det snart er 30 år siden man døde af HIV, så lever myterne i bedste velgående.

”I 1996 skete der et jordskred, da den moderne kombinationsbehandling kom. I dagens Danmark kan man holde HIV virus nede, og når man velbehandlet, kan man ikke måle virus i blodet og så smitter man ikke andre, heller ikke ved ubeskyttet sex, ” forklarede Susanne Dam Poulsen, Professor, overlæge, dr.med., Afdelingen for Infektionssygdomme, Rigshospitalet.

Der er 6000 mennesker, der lever med HIV i dag i Danmark.

”Langt de fleste kan leve stort set uden bivirkninger og tage 1-2 piller om dagen. Men stigmatisering er en af de sværeste udfordringer. Både fra andre, men også selvstigmatisering. Så der er brug for en revideret handlingsplan. Og de skal have den nyeste viden på sundhedsuddannelserne,” mener hun.  

En velbehandlet HIV betyder for eksempel, at man kan få børn. Derfor er politikerne også enige i, at der er brug for en ny handlingsplan, så myterne kan aflives.

Yildiz Adogan (Soc.) sidder i sundhedsudvalget Københavns Kommune, og hun er også enige i, at der er brug for mere information:

”Jeg er overrasket over undersøgelsen. Men det er som om man har glemt at tale om HIV, og jeg er blevet mødt med reaktioner her på Folkemødet, hvor folk er overraskede over, at HIV overhovedet er et tema man debattere.”

Dorthe Adelsbech (V) næstformand, Sundhedsudvalget, Danske Regioner og regionsrådsmedlem, Region Sjælland, mener også det er en lidt glemt sygdom, og hun efterlyser også mere information:

”Nationalt kan vi lave kampagner. Det er ikke skamfuldt at have kræft, det skal heller ikke være skamfuldt at have HIV,” siger hun.

Se video fra debatten: Sandt eller falsk - fylder myter om HIV mere end fakta?

Del artikler