Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Camilla Hove Lund.

Venstre-kandidat melder sig ind i kampen om formandspost i megaregion

Sygeplejerske og Venstres spidskandidat i Region Sjælland Camilla Hove Lund har besluttet at stille op, når Venstre skal vælge spidskandidat i den nye Region Øst – en kommende sammenlægning af Region Sjælland og Region Hovedstaden.

Hun er dermed den tredje formandskandidat, som melder sig. Både formand i Region Hovedstaden, Lars Gaardhøj (Soc.), og spidskandidat for Socialdemokratiet i Region Sjælland, Torben K. Hollmann, har meldt sig som kandidater til formandsposten i den kommende megaregion, Region Østdanmark.

Camilla Hove Lund er 1. viceborgmester i Holbæk Kommune og regionsrådsmedlem i Region Sjælland siden 2014. I 2023 blev hun valgt til Venstres spidskandidat i Region Sjælland. Hun er uddannet sygeplejerske og leder i ældreplejen i flere sjællandske kommuner.

For nogle dage siden sagde Camilla Hove Lund til Sjællandske Nyheder, at hun "ikke er glad for idéen om en ny storregion". Alligevel er hun villig til at stå i spidsen for den.

"Nu, hvor sundhedsreformen betyder, at Region Sjælland og Region Hovedstaden skal fusioneres, går jeg efter at blive formand for Regionsrådet i den kommende Region Øst med 2,6 millioner indbyggere. Det sker med mange opfordringer i ryggen," lyder det fra Camilla Hove Lund i en pressemeddelelse.

Maria Ladegaard, der for mindre end tre uger siden blev valgt som spidskandidat for Venstre i Region Hovedstaden, fortæller Sjællandske Nyheder, at hun stadig ønsker at være kandidat, men slår samtidig fast, at meget kan ændre sig, nu hvor man ser ind i en ny virkelighed.

"Men det her handler også om, hvordan Venstre stiller det bedste hold i en ny storregion. Det tror jeg, vi gør bedst ved at sætte os ned og tale sammen om, hvordan vi gør det," sagde Maria Ladegaard til Sjællandske Nyheder.

Der har aldrig været en Venstre-formand i Region Hovedstaden, det har der derimod i Region Sjælland.

 

 

FÅ OVERBLIKKET: Her er nogle af de vigtigste initiativer i regeringens sundhedsudspil

Lægereform:

  • 5.000 læger i almenmedicin: Målet er at have mindst 5.000 læger i almenmedicin i 2035, fordelt på tværs af landet, især i områder med dårlig lægedækning.
  • Flere uddannelsespladser: Øget optagelse på medicinstudier i Esbjerg, Aalborg, og Køge.
  • 45 procent flere læger: I det almenmedicinske tilbud på tværs af Lolland, Guldborgsund og Vordingborg kommuner i 2030.
  • Bedre fordeling af speciallæger: Uddannelse af flere speciallæger i almen medicin, psykiatri, geriatri samt børne- og ungdomspsykiatri.

Kronikerpakker og patientrettigheder:

  • Kronikerpakker for fem store sygdomme: Introduktion af kronikerpakker for KOL, type 2-diabetes, hjertesygdomme, kroniske lænderygsmerter og kompleks multisygdom.
  • Hurtig adgang til speciallæger: Indførelse af en ret til hurtig behandling hos praktiserende speciallæger som psykiatere og hudlæger.
  • Ret til digitale sundhedstilbud: Borgere får mulighed for at vælge digitale sundhedsløsninger.
  • Nye sundheds- og omsorgspladser uden egenbetaling: Sundhedspladser tilbydes uden omkostning for borgerne.

Behandling tættere på:

  • Hjemmebehandlingsteams: Regionale teams skal kunne tilbyde hjemmebehandling til ældre og sårbare borgere.
  • 3,5 milliarder kroner til lokale sundhedsinitiativer: Disse penge skal investeres i fysiske rammer for nye sundhedstilbud tæt på borgerne i perioden 2027-2031.

Ny struktur i sundhedsvæsenet:

  • Én samlet Region Østdanmark: Regeringen foreslår at reducere antallet af regioner fra fem til fire med én samlet Region Østdanmark.
  • 17 nye sundhedsråd: Disse råd skal sikre lokal forvaltning af sundhedsopgaver og drive omstillingen af det nære sundhedsvæsen.
  • Integration af psykiatrien: Psykiatrien skal integreres i det somatiske sygehusvæsen.
  • Nyt regionalt ansvar for sengepladser: Regionerne får fremover ansvar for sengepladser uden for hospitalerne, samt akutsygeplejen, den patientrettede forebyggelse og dele af rehabiliteringen.

Investeringer:

  • 24 milliarder kroner til modernisering af sygehuse over de næste 10 år, inklusive 2 milliarder til teknologi og bedre integration af digitale systemer. En ny national organisation, Digital Sundhed Danmark, vil blive etableret for at lette adgangen til relevante oplysninger og forbedre samarbejdet mellem sundhedspersonale om patienternes behandlingsforløb. Desuden vil regeringen oprette et nationalt center for sundhedsinnovation, der blandt andet skal styrke innovative sundhedsløsninger og understøtte lokale innovationsindsatser på tværs af sundhedsvæsenet. 

I fremtiden:

  • Ny folkesundhedslov: Denne lov vil styrke kommunernes arbejde med forebyggelse på tværs af sektorer.
  • Ændringer i kommunernes udligningssystem: Der lægges op til fremtidige justeringer i kommunernes udligningssystem.

 

 

Artikler om sundhedsreform-udspillet

Del artikler