Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Formand for PLO-Midtjylland Henrik Idriss Kise (tv.) og regionsrådsformand Anders Kühnau (S) indgik mandag 9. januar en ny aftale om fremtidens lægevagt i Region Midtjylland.

Ny midtjysk, natlig lægevagt bliver underfinansieret og med et reduceret beredskab

Praktiserende læger på fysiske konsultationssteder i Gødstrup og Aarhus skal fremover bruges til at visitere midtjyder i nattetimerne, mens paramedicinere, sygeplejersker og ambulancepersonale kører ud til borgerne og får backup fra lægerne via telefon eller videoopkald. Modellen for en ny slags lægevagt i de små timer reducerer den nuværende service – alligevel mangler der 10-20 millioner kroner i budgettet.

Hvorfor ny lægevagt?

Ifølge Overenskomst om almen praksis 2022 skal de vestdanske regioner og de praktiserende læger drøfte en lokal modernisering af lægevagten.

For patienterne i Region Midtjylland bliver den største ændring, at regionen 1. marts næste år overtager opgaver i lægevagten i tidsrummet kl. 23-08 alle ugens dage. 

"Når Region Midtjylland overtager arbejdet om natten frigiver det vigtige lægeressourcer. Dette giver bedre tid til de mange patienter, der efterspørger lægernes hjælp i dag- og aftentid og kan tillige være med til at sikre rekruttering til almen praksis i Region Midtjylland," siger formand for PLO Midtjylland Henrik Idriss Kise.

Tre forskellige variationer over ovennævnte model med en base af almenmedicinere og dertil udkørende klinikere er i spil som en delvis afløsning af den nuværende lægevagt i Region Midtjylland, der varetages af Praktiserende Lægers Organisation (PLO). Det sker efter, at der er indgået aftale om en fornyelse af opgavedelingen mellem PLO-Midtjylland og regionen i januar. Den nye regionale natordning skal træde i kraft fra 1. marts 2024 og dækker tidsrummet fra 23 til 08. 

Regionsrådet i Region Midtjylland har valgt at følge indstillingen fra Udvalget for Nære Sundhedstilbud, der gik på at springe et udbud over. I Region Syddanmark har man ellers besluttet at lave udbud, så private kan byde ind på opgaven, men det ønskede man ikke i Midtjylland. Indstillingen om at fravælge udbud i Region Midtjylland opnåede et flertal i regionsrådet, 28 stemte for, 13 imod.

Formand for Udvalget for nære sundhedstilbud, regionsrådsmedlem Else Søjmark (Soc.) glæder sig over flertallet for at klare opgaven selv, men noterer sig også et stykke arbejde på mange fronter forude.

”Det bliver vigtigt med en kommunikationsindsats til borgere og kommuner omkring den nye ordning. Vi er også opmærksomme på at sikre kvaliteten i visitationen, skabe synergier på tværs og undgå et pres på akutafdelingerne,” siger Else Søjmark.

Den nuværende lægevagt i Region Midtjylland havde i 2022 i tidsrummet 23 til 08 i gennemsnit 269 opkald, 28 videokonsultationer, 44 fysiske konsultationer og 51 sygebesøg per nat, forlyder det i en pressemeddelelse. 

Underfinansieret model

Regionens administration vurderer i et bilag, som Sundhedspolitisk Tidsskrifts søstermedie Medicinsk Tidsskrift er kommet i besiddelse af, at det bliver vanskeligt at holde udgifterne inden for den økonomiske ramme, der er på 38,8 millioner kroner. PLO-Midtjylland har i forbindelse med forhandlingerne om den nye lægevagtsaftale da også sagt, at lægerne ikke er blevet tilstrækkeligt betalt for opgaven i den nuværende form.

Der er gennemført en beregning, der peger på, at opgaven vil kunne varetages for mellem 44-49 millioner kroner årligt.

På den baggrund forventes en årlig merudgift på cirka 5-10 millioner kroner i driftsudgifter samt 6 til 11 millioner kroner til etablering. Embedsmændene i regionen understreger dog, at udgifterne er behæftet med stor usikkerhed, særligt fordi lønniveauet for konsulentansatte læger afventer en national aftale og kan påvirkes af rekrutteringsmulighederne.

Hvis det viser sig umuligt at rekruttere tilstrækkeligt mange almenmedicinere til at løse opgaven, kan det blive nødvendigt at anvende vikarbureauer, hvilket vil gøre ordningen endnu dyrere, lyder en anden bekymring. Derudover er der usikkerheder omkring sygebesøgsordningen. De knytter sig blandt andet til mulighederne for at benytte eksisterende beredskaber, som i dag leveres af Falck. Derudover er der uafklarede overenskomstmæssige forhold for det eksisterende personale i præhospitalet ved anvendelse til andre opgaver.

“Det er en helt ny opgave, vi skal løse. Og der er mange punkter at være opmærksom på i det videre arbejde med implementering og udvikling af opgaveløsningen. Det gælder også i forhold til den personalemangel, vi oplever overalt i sundhedsvæsnet lige nu. Vi vil derfor også løbende samle op på erfaringer og udvikle på den baggrund i samarbejde med både hospitaler, kommuner og almen praksis,” siger Else Søjmark. Hun tilføjer, at regionsrådet også har nikket til den økonomiske ramme for opgaven, og at merudgifterne indarbejdes i regionens budget for 2024.

Klinikere er bekymrede for rekruttering og afsmitning på akutte funktioner

Regionens hospitaler udtrykker i et notat også bekymringer for en række forhold ved den nye regionsbesatte lægevagt om natten, samtidig med at de udtrykker opbakning til regionens ønske om at varetage opgaven selv. Forslaget til akut natordning er behæftet med mange usikkerheder, blandt andet hvad rekruttering og bemanding i forbindelse med visitation, konsultation og sygebesøg angår. Ligeledes ser det ud til, at der med den nye model kan blive øget ventetid til sygebesøg. Det kan give pres på de præhospitale beredskaber og medføre flere akutte indlæggelser. Der er dog i modellen lagt op til yderligere ét natligt konsultationssted i Gødstrup udover det, der i dag findes i Aarhus.

 Else Søjmark anerkender de mange pointer, som er blevet rejst af sundhedsprofessionelle og ledere på regionens hospitaler op til onsdagens regionsrådsmøde i Viborg. Hun sætter sin lid til det faktum, at man i den midtjyske region selv beholder hånden på rattet og ikke udliciterer dele af opgaven.

”Mit svar til de bekymrede er, at det, at vi selv håndterer opgaven, giver os en mulighed for at bruge ressourcerne bedst muligt. Ressourcerne er de samme uanset udbud eller ej. Vi skal bruge dem på den mest hensigtsmæssige måde. Når vi selv håndterer det, er det også nemmere for os at håndtere sammenspillet mellem funktioner, faggrupper og afdelinger mest optimalt,” siger Else Søjmark.

 

Relaterede artikler

lægevagt

Del artikler