Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Mads Klokker sætter pris for muligheden for at møde landets toppolitikere, så de forstår, at gode løsninger kræver langsigtede strategier og ikke kan løses med et snuptag.

Cheflæge om ny sundhedspakke: Penge er godt, men rum for fleksibilitet og prioritering må ikke undervurderes

Før præsentationen af regeringens nye sundhedspakke var ministrene rundt på et af Rigshospitalets kræftafdelinger, hvor personalet fortalte om deres arbejde og kunne stille spørgsmål. ”Det er vigtigt, at politikerne forstår, at det ikke kun er penge, det drejer sig om. Ledelse, prioritering og fleksibilitet er også vigtige,” siger afdelingens cheflæge. 

Før statsminister Mette Frederiksen (Soc.), indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (Mod.) tirsdag formiddag præsenterede den nye sundhedspakke og en kommende kræftpakke V, var de på rundtur på Rigshospitalet afdeling for Øre-Næse-Halskirurgi og Audiologi.

Her fik Mads Klokker, der er cheflæge på afdelingen, æren af at vise politikerne rundt på afdelingen, som mødte både hospitalsdirektøren og regionsformanden men også medarbejdere og patienter. 

”Jeg synes, det var godt at have politikerne ude, og de var meget nysgerrige og åbne for, hvad vi havde at sige. Det var mest de hvide kitler, dem, der har fingre i patienterne, de fik talt med. Der var ikke planlagte spørgsmål, vi talte frem og tilbage, og politikerne var meget lydhøre,” siger Mads Klokker.

Han var glad for den direkte form, hvor ministrene stillede spørgsmål, og hvor personalet også kunne komme med spørgsmål den anden vej. De ansatte veg ikke tilbage for at komme ind på emner, der har stor betydning for dem i hverdagen, og som de føler, politikerne bør kende til.

”Vi fik mellem linjerne sagt, at vi ikke var så vilde med en større byrde i forbindelse med ekstra registrering. Vi fik også fortalt, at vi savner, at de varme hænder bliver repræsenteret i den nye sundhedsstrukturkommission,” siger Mads Klokker. 

Bedre end sit ry

Da de tre politikere fra regeringen tirsdag præsenterede sundhedspakken og den ny kræftplan V, understregede de flere gange, at det danske sundhedsvæsen ofte fungerer langt bedre end sit ry.  

”Meget går godt i dag, ikke mindst takket være det dygtige personale. Men der er også store udfordringer. Derfor har vi besluttet i regeringen at foretage en massiv investering i vores sundhed her i Danmark,” sagde statsminister Mette Frederiksen sin tale, inden hun adresserede skandalen på Mave-Tarmkirurgisk afdeling ved Aarhus Universitetshospital.

En velfungerende afdeling

Afdelingen for Øre-Næse-Halskirurgi og Audiologi på Rigshospitalet, som politikerne besøgte, er på mange måder et forbilledligt eksempel på en velfungerende afdeling. Med mere end 2500 henviste kræftpatienter årligt er afdelingen en af landets største, men her er ingen venteliste på kræftkirurgi, selv om der kommer patienter fra hele Region Sjælland og Region Hovedstaden. Det skyldes, siger Mads Klokker, at afdelingen har en størrelse og en robusthed, hvor den kan holde på de dygtigste folk.

”Det maligne prioriteres højt, og uret tikker, så snart en patient er sendt til udredning. Det kræver dedikerede medarbejdere og en velsmurt organisation, for man skal bevare overblikket og nærmest håndholde hver enkelt patient hele vejen gennem forløbet,” siger Mads Klokker og nævner, at it-systemerne er for usikre. På afdelingen bliver der løbende prioriteret, så kræft, akutte patienter og børn kommer til så hurtigt som muligt.

Hjælp med tandproblemer

Med kræftplan V bliver der afsat 600 millioner kroner årligt fra 2025 til at løfte kræftbehandlingen.

Et af de konkrete tiltag i kræftplanen, Mads Klokker er begejstret for, er muligheden for øget tilskud til tandlægebehandling for kræftpatienter, der får skadet deres tænder og mundhule under kræftbehandling,

”Stråling kan ødelægge tænder og mundhule. Det er godt, at der endelig sker noget, så kræftpatienterne kan få bedre hjælp,” siger Mads Klokker og tilføjer, at der mangler større fokus på efterforløb generelt for kræftpatienter:

”Mange har efter et kræftforløb svært ved at synke på grund af ødelagt væv, og deres behandling savner vi stadig penge til. Det samme gælder den psykologiske del, der heller ikke er prioriteret.”

Langsigtede løsninger

Mads Klokker sætter pris for muligheden for at møde landets toppolitikere, så de forstår, at gode løsninger kræver langsigtede strategier og ikke kan løses med et snuptag.

”Det er vigtigt, at politikerne selv kommer ud og høre om vores arbejde. Hvis vi vil have et velfungerende sundhedsvæsen, så kræver det en god organisering, en ledelse, der tager velovervejede beslutninger, samt at der er rum for fleksibilitet,” siger Mads Klokker og tilføjer:

”Jeg synes sundhedspakken og kræftpakke V er fine tiltag. Penge kan altid bruges, når blot vi har for øje, at penge ikke er det eneste, der skal til for at løfte vores sundhedsvæsen.”

 

Andre artikler om tirsdagens sundhedspakke:

Del artikler