Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

"Modellen handler om den bagvedliggende organisering og vil ikke ændre, hvordan og hvor syddanskerne kan få hjælp af vagtlægen om natten," siger Bo Libergren (V).

Hvem skal afløse praktiserende læger i lægevagten om natten? Region undersøger flere muligheder

I januar præsenterede Region Syddanmark og Praktiserende Lægers Organisation en ny aftale for lægevagten i regionen, som blandt andet medfører, at praktiserende læger fra 1. februar næste år slipper for at tage tjansen om natten – til den tid skal regionen selv skal bemande lægevagten.

Men hvordan skal det ske?

Et stort flertal i regionsrådet i Region Syddanmark stemte mandag for, at regionen nu undersøger flere modeller. Regionen har derfor har sendt natbetjeningen i både udbud og delvist udbud samtidig med, at der også undersøges en tredje model. De to udbud adskiller sig ved, at hele natbetjeningen i det fulde udbud varetages af en privat leverandør, mens det i det delvise udbud vil være regionens ansvar at organisere og sikre bemanding til sygebesøg. Den sidste model undersøger i stedet muligheden for, at lægevagten om natten varetages af regionen i et selvstændigt vagtlægespor.

SF og Enhedslisten stemte også for forslaget, men stemte imod at sende den samlede lægebetjening om natten i udbud.

"Det har stor betydning for syddanskerne, at de har et trygt lægevagttilbud om natten. Derfor er jeg glad for, at vi i forbindelse med overtagelsen af lægevagten om natten tager stilling til, hvordan ordningen bedst organiseres i fremtiden, og at vi undersøger forskellige muligheder, så vi vælger den bedst mulige løsning," siger fungerende regionsrådsformand Bo Libergren (V).

Region Syddanmark vil træffe beslutning om den endelige model senest 1. oktober 2023.

Uanset modellen vil borgere fortsat kunne møde fysisk op hos vagtlægen om natten, som de plejer, fortæller Bo Libergren:

"Modellen handler om den bagvedliggende organisering og vil ikke ændre, hvordan og hvor syddanskerne kan få hjælp af vagtlægen om natten. Borgerne vil altså fortsat kunne møde op på konsultationsstederne på akutmodtagelserne i Odense, Kolding, Aabenraa og Esbjerg, som de kender det," siger han.

Region Syddanmarks overtagelse af lægevagten om natten er en del af den igangværende modernisering af lægevagten, som blev vedtaget med den nye lægevagtaftale.

Blandt andre tiltag lancerede Region Syddanmark tidligere på måneden en ny akutknap-funktion, som gør det muligt for borgere at taste sig frem i lægevagtens telefonkø, når de vurderer, at deres henvendelse ikke kan vente.

Sammen med akutknappen har Region Syddanmark også indført en call back-funktion, som giver borgere i telefonkøen mulighed for at blive ringet op, når deres tur i køen til lægevagten nærmer sig.

 

 

Fakta om lægevagten kl. 23.00-08.00

I 2022 havde lægevagten i Region Syddanmark i gennemsnit 252 opkald, 37 konsultationer, 47 videokonsultationer og 34 sygebesøg pr. nat. Der har i gennemsnit været syv konsultationer om natten i Aabenraa, hvor der er færrest, og 20 konsultationer i Odense, hvor der er flest.

 

 

Relaterede artikler

 

Del artikler