Elenas og Patriks forhold er verdens mest kiksede. Foto: DR
TV-serie om hormonkuk er sød – men bliver aldrig rigtig sjov
STREAMING. Finsk TV-serie sætter humoristisk spot på hormonernes indflydelse på os alle, unge som gamle. Serien er solid underholdning – men bliver dog aldrig rigtig sjov, skriver anmelder Gurli Kløvedal.
Hormonerne arbejder for os i det stille, og ofte aner vi slet ikke, hvad hormonerne gør, før de ikke gør det eller gør det for meget. Men så begynder balladen til gengæld.
Ballade er der masser af i den finske TV-serie ´Hormoner´, der kan streames på DR. I serien spiller hormonerne hovedrollen, og seriens karakterer forsøger desperat at fastholde noget, der ligner kontrol og værdighed, mens deres hormoner tager dem med på heftige ruchebaneture.
Den skrappe og den triste
Seriens ene hovedperson er 47-årige Elena Rahkonen, en skrap læge, der begynder første afsnit med at skælde en kvinde, hun nær har kørt over, huden fuld.
Den anden hovedperson er psykologen Patrik Salonius på 55 år. Han er i offentligheden kendt for sine bøger om kærlighed, men er nu dødeligt såret på stoltheden, da hans smukke unge kendiskone har forladt ham. Mens potensen svigter, må han lide den tort at læse om hendes nye lykkelige parforhold i sladderbladene og ikke nok med det – hun er tilmed gravid.
I begyndelsen er det næsten for meget med al Patriks selvmedlidende ynk og Elenas evindelige hidsighed, som de begge virker helt blinde over for, men det leder hen mod en pointe.
For Elena, lægen, er selvfølgelig gået i overgangsalder uden at være klar over det. Det ene øjeblik sidder hun professionelt og ordinerer sin patient østrogen for hedeture og fortæller om de gavnlige gevinster for hjertet og knoglerne, mens hun smilende fortæller, at patienten "går ind i en ny og vidunderlig fase af livet."
Det næste øjeblik går Elena amok i sit træningscenter og truer den stakkels træner med fyring, da en kropsanalyse viser, at Elenas metabolske alder nu er 51 år og ikke 37 som ved sidste års scanning.
Det er nu engang lettere at erkende alderens effekter på andres krop end på egen.
Menopause til alle
På et rekreaktionsophold i Lapland bor Elena dør om dør med Patrik Salonius, der ikke kan få skrevet den bog, han har lovet sit forlag, fordi han ikke længere tror på det kærlighedsbudskab, han prædiker. I stedet har han kastet sig over højtsvungne afskedsbreve om aldrende hanløver, der går ud på savannen for at dø.
Som et sidste spark til selvrespekten stempler hans kvindelige redaktør, han i et stille råb om hjælp sender sine afskedsbreve til, teksterne som yderst pinlige, svulstige og virkelig dårligt skrevet litteratur.
Patrick er nede i et hul og hopper derfor med fuldt overlæg i det hul i isen, enhver respektabel hytte i Lapland selvfølgelig har uden for døren. Dødens udfrielse vil herfra kun være en lettelse, tænker han mismodigt. Til hans irritation kommer Elena forbi og føler sig forpligtet på at redde Patrick, selv om hun hellere havde været fri. Hun er jo trods alt læge og at vende det blinde øje til ville være pligtforsømmelse.
Inde i varmen foran pejsen må Patrick bekende sin lidelsesfulde historie, og Elena er hurtig til at diagnosticere hans tristesse som et muligt udslag af mandlig menopause. Et brat fald i testosteronniveauet kan føre til depression såvel som et fald i libidoen, og med diagnosen får Patrick en redningskrans, der giver ham en smule livslyst igen.
Kikset romantik
Her begynder Elenas og Patriks forhold, verdens mest kiksede, men også ret søde romance, hvor de to kantede og sårede mennesker godt inde i livet og med hormonerne rasende i kroppen, skal forsøge at finde ud af, om de mon kan finde kærligheden sammen.
Samtidig kæmper deres mange børn i alle aldre naturligvis også med hormonkuk i forskellige varianter, lige fra sønnen, der ikke vokser som sine kammerater, til datteren, hvis skjoldbruskkirtel ikke fungerer efter hensigten, og som derfor er træt og uoplagt.
”Hormoner” er en fin og underholdende serie om kærlighed og hormoner, og den skal have ros for at tage hormonernes indvirkning på vores fysiske og psykiske velbefindende under kærlig behandling. TV-serien er dog i højere grad for dem, der nyder at se kantet finsk humor, end for dem, der ønsker sig mere dybtgående viden om hormonernes påvirkning af kroppen, for her forbliver TV-serien overfladisk.
TV-serien ´Hormoner´ kan streames på DR frem til 2. september 2024