Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Fra bekymring til lettelse: FDA finder kun sjældne tilfælde af sekundær kræft efter CAR-T

Flere kommercielle CAR-T-cellebehandlinger har tidligere været mistænkt for at kunne øge risikoen for, at patienter udvikler nye kræftformer, især kræft i T-cellerne. Dog har en ny undersøgelse iværksat af det amerikanske fødevare- og lægemiddeltilsyn, FDA, vist, at disse bekymringer sandsynligvis er ubegrundede.

I november sidste år begyndte den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, på en stor undersøgelse for at kortlægge risikoen for alvorlige bivirkninger hos hæmatologiske patienter, der behandles med CAR-T-celleterapier, som var målrettet specifikt mod to markører på kræftcellerne, kendt som BCMA og CD19. Undersøgelsen skulle klarlægge, om der var en sammenhæng mellem brugen af denne terapi og en øget risiko for at udvikle en anden type kræft i T-cellerne, hvilket rejste bekymringer om, at selve behandlingen muligvis kunne fremkalde ny kræftvækst.

I midten af marts i år publicerede FDA den første analyse fra undersøgelsen. De fandt, at ud af 12.394 rapporter om bivirkninger, havde 536 tilfælde (det svarer til 4,3 procent) rapporter om en ny type kræft som en sekundær sygdom. Specifikt, i omkring ti af disse tilfælde (0,1 procent) rapporterede man om en særlig alvorlig type kræft i T-cellerne, kendt som T-celle malignitet. Denne bivirkning har særligt vakt bekymring blandt læger og sundhedsmyndigheder, fordi man i nogle sjældne tilfælde har fundet genetisk materiale fra CAR-T-behandlingen i de kræftceller, der er opstået i T-celler hos patienter, der oprindeligt blev behandlet for en anden type kræft i B-cellerne. Dette har rejst en mistanke om, at de genmodificerede CAR-T-celler selv kan udvikle sig til kræftceller.

Det er forskere fra Massachusetts General Hospital, som har stået for afviklingen af undersøgelsen, der beror på frivillige indberetninger af bivirkninger til FDA’s bivirkningsindberetningssystem (FAERS). Forskerne ender med at konkludere følgende: 

”Vi vil fortsætte med at monitorere de data, som FDA frigiver, for at lære mere om CAR-T-associerede risici. Det er imidlertid afgørende at understrege, at fordelene ved CAR-T-celleterapi fortsat opvejer risici for de undersøgte indikationer,” udtaler Magdi Elsallab, forsker ved Massachusetts General Hospital og studiets co-førsteforfatter.

Ses også ved kemoterapi

Den FDA-initierede undersøgelse har set på bivirkninger ved de i alt seks BCMA- eller CD19-rettede CAR-T-celleterapier, der aktuelt er tilgængelige på det amerikanske marked. Det drejer sig om produkterne Abecma (idecabtagene vicleucel), Breyanzi (lisocabtagene maraleucel), Carvykti (ciltacabtagene autoleucel), Kymriah (tisagenlecleucel), Tecartus (brexucabtagene autoleucel) og Yescarta (axicabtagene ciloleucel). 

I Danmark har Medicinrådet godkendt to ud af de seks CAR-T-celleterapier, som er tilgængelige på det amerikanske marked, til standard brug i behandlingen af specifikke kræfttyper.

  • Kymriah (tisagenlecleucel) blev anbefalet i 2019 til patienter med B-celle akut lymfatisk leukæmi (B-ALL). Denne anbefaling gælder for patienter, der ikke har reageret på andre behandlinger (refraktære), dem som har fået tilbagefald efter en stamcelletransplantation, eller dem som oplever andet eller senere tilbagefald af sygdommen.

  • Yescarta (axicabtagene ciloleucel) blev anbefalet i september sidste år til behandling af patienter med diffust storcellet B-cellelymfom (DLBCL), som enten har fået tilbagefald inden for de første 12 måneder efter deres første runde af kemoimmunterapi, eller som ikke har reageret på den første behandling (refraktære).

FDA-undersøgelsen viser, at de mest almindelige former for sekundær kræft, der blev observeret efter CAR-T-celleterapi var leukæmier (2,7 procent), mens hudkræft var den næsthyppigste (0,4 procent). Kræftformer som disse ses også efter behandling med traditionel kemoterapi, hvor de typisk opstår 15-20 år efter endt behandling.

Undersøgelsen viste videre, at det primært var CAR-T-produkterne axi-cel og tisa-cel, der var associeret med sekundær kræft. Ud af de 536 bivirkningsrapporter, der beskrev fund af sekundær kræft, omhandlede 51,7 procent af rapporterne således patienter behandlet med axi-cel, mens 33,0 procent omhandlede patienter behandlet med tisa-cel.

Del artikler