Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Fra 1. oktober i år er alle danskere over 65 år, samt personer i udvalgte risikogrupper, blevet tilbudt vaccination mod COVID-19.

Efterårets COVID-19-vacciner reducerer markant risikoen for indlæggelse

De COVID-19-vacciner, der siden oktober er blevet tilbudt til alle danskere over 65 år og udvalgte risikogrupper, giver god beskyttelse mod alvorlig sygdom og indlæggelse.

Det konkluderer en undersøgelse fra Statens Serum Institut (SSI).

Fra 1. oktober i år er alle danskere over 65 år, samt personer i udvalgte risikogrupper, blevet tilbudt vaccination mod COVID-19. Det foregår i år med opdaterede vacciner, som er rettet mod den såkaldte XBB.1.5 variant, en omikron-undervariant, som har domineret i løbet af det seneste års tid i Danmark såvel som mange andre steder i verden.

Undersøgelsen viser, at vaccinerede har 75,3 procent lavere risiko for indlæggelse på grund af COVID-19 end ikke-vaccinerede fra syv dage efter vaccination.

I den nye undersøgelse er data fra sundhedsregistre blevet analyseret fra oktober måned i år i takt med, at folk blev vaccineret. Derefter er forekomsten af hospitalsindlæggelse på grund af COVID-19 fra 8.-26. oktober blandt personer, som havde fået den nye vaccine, sammenlignet med forekomsten blandt personer, som endnu ikke havde fået den. Undersøgelsen medtog kun personer, som også var blevet vaccineret mod COVID-19 sidste efterår/vinter.

I alt blev 442.164 danskere i perioden vaccineret mod COVID-19. Efter de blev vaccineret, holdt forskerne øje med dem i registrene i gennemsnitligt næsten 10 dage pr. person. I løbet af denne periode blev 21 af disse vaccinerede personer indlagt på hospitalet med COVID-19, hvilket svarer til, at ud af hver 100.000 personer, der ville blive fulgt i et år, ville omkring 175 ende med at blive indlagt på hospitalet på grund af COVID-19.

Også 867.548 personer, som endnu ikke havde fået vaccinen, blev fulgt i gennemsnitligt lidt over 14 dage hver. Blandt denne gruppe blev 239 personer indlagt på hospitalet med COVID-19. Dette tal er højere sammenlignet med de vaccinerede - her ville omkring 682 ud af hver 100.000 personer, der ville blive fulgt i et år, blive indlagt på hospitalet på grund af COVID-19.

Når forskerne tager højde for forskelle i alder, køn, hvor folk bor, og andre helbredsproblemer de måtte have, viser det sig, at de personer, der fik den sæsonbetonede COVID-19 vaccine, havde 75,3 procent lavere risiko for at blive indlagt på hospitalet på grund af COVID-19 sammenlignet med dem, der ikke havde fået vaccinen. 

Forskningen er ledet af Christian Holm Hansen, statistiker og epidemiolog hos Statens Serum Institut. Han siger, at den slags forskning kun er mulig takket være de gode registre, der findes i Danmark. De opdateres hver dag med kun meget lidt forsinkelse.

”Det gør, at vi altid kan se, hvem der bor her, og hvem der er blevet vaccineret og hvornår. Vi kan også hurtigt få overblik over, hvem der er blevet indlagt og med hvad. Det er ret specielt, at man har så gode data på et helt lands befolkning – det er ikke noget man har ret mange andre steder i verden. Dermed er vi også i stand til hurtigt efter påbegyndelsen af vaccineudrulningen at undersøge vaccinernes beskyttende virkning,” siger Christian Holm Hansen.

Undersøgelsen er udgivet og findes på preprint her og afventer fagfællebedømmelse.

 

 

Relaterede artikler

Del artikler