
Stærkt muteret coronavariant i stærk vækst i Danmark
Coronavirusset er ustoppelig i dens evolution. Nye varianter dukker op til stadighed og slår de gamle af pinden.
Pr. 23. august var der kun opdaget ni tilfælde på verdensplan af en ny coronavariant BA.2.86 – heraf var de tre i Danmark. Siden er det gået stærkt, og specielt i oktober og i begyndelsen af november er det gået meget stærkt med udbredelsen.
I Danmark er varianten de seneste par uger steget i andel af det samlede antal sekventerede varianter og udgør cirka 20 procent i uge 43, skriver Statens Serum Institut.
Hvor mange er indlagte og dør af COVID-19 i dag?
Seneste tal er fra 5. november 2023.
Her var der 47 indlagte med COVID-19, og der var 6 coronarelaterede dødsfald den dag
Mange steder i verden er andre varianter, eksempelvis varianten EG.5.1 ("Eris) stadig dominerende, men andelen af "Pirola", som BA.2.86 kaldes, stiger kraftigt. Og det er fra Pirola, at udviklingen primært fortsætter. Den har allerede fået en efterkommer ved navn JN.1, som har bredt sig til flere lande, herunder Frankrig, Storbritannien, USA, Island, Portugal, Belgien, Israel, Spanien, Holland, Canada, Tyskland og Singapore. På 14 dage er andelen af JN.1. eksempelvis steget fra 0 til 2 procent i både Storbritannien og USA.
Pirola er blevet udråbt til at være en helt, helt usædvanlig variant, da den har over 30 mutationer i forhold til andre aktuelt cirkulerende varianter. Men JN.1 har over 40 mutationer. Andre derivater af BA.2.86 såsom JN.2 og JN.3 identificeres også i flere lande.
Mange af mutationerne i BA.2.86 er opstået i virussets spikeprotein, som de fleste vacciner i dag er rettet mod. Af den grund kan der være risiko for, at varianten vil være i stand til at undgå nogle af de neutraliserende antistoffer, der udløses af tidligere infektioner og vaccineboostere. Men et helt nyt studie fra Statens Seum Institut i samarbejde med blandt andre klinisk mikrobiologisk afdeling i Herlev, som netop er blevet publiceret online i Lancet Infectious Diseases, viser dog, at BA.2.86 ikke er bedre til at undvige immunitet fra antistoffer end andre aktuelle varianter.
Der er således ifølge Statens Serum Institut ikke bekymring for, at de netop udrullede COVID-19-vacciner skulle give ringere beskyttelse overfor denne variant.
Godt nyt for de 59 procent af danskerne over 65 år, som nu har fået boostervaccine mod COVID-19.
Déjà vu
Den nye, stærkt muterede variant Pirola er en undervariant af omikron – nemlig en markant videreudvikling af den gamle variant BA.2, som resulterede i en kraftig smittebølge verden over i begyndelsen af 2022, men som i dag egentlig nærmest er gået i glemmebogen.
Efter omikron opstod, begyndte udviklingen af corona-virussen at følge en temmelig forudsigelig kurs, hvor succesrige varianter opstod fra cirkulerende linjer efter at have opnået nogle få nøglemutationer, der øgede deres spredning. BA.2.86 er derimod markant anderledes end udbredte coronavirus-varianter, og på den måde minder dens fremkomst om omikron og tidlige varianter, herunder Alpha og Delta.
Adam Lauring, virolog og infektionssygdomslæge ved University of Michigan i Ann Arbor siger til Nature, at for mange forskere minder fremkomsten af BA.2.86 om udseendet af omikronvarianten i slutningen af 2021, hvor forskere i det sydlige Afrika bemærkede en underlig udseende linje, der hurtigt blev global. "Der er lidt déjà vu over det hele igen," siger han.