Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Ny lovende behandling mod Alzheimers relateret til dødsfald

En 65-årig kvinde, der var i eksperimentel behandling med lecanemab, der er et ellers lovende middel mod Alzheimers sygdom, er død.

En stor hjerneblødning, der muligvis var forårsaget af antistofbehandlingen, var årsagen, skriver det videnskabelige tidsskrift science

Kvinden, der fik infusioner med lecanemab som en del af et forsøg med den eksperimentelle behandling, fik muligvis en blodprop samt hævelser og blødning i hjernen på grund af midlet. Ved behandlingen med blodfortyndende middel for at opløse blodpropperne i hjernen opstod massive hjerneblødninger, og kvinden døde fem dage senere, da familien godkendte, at respiratoren blev slukket. 

Neuropatolog Rudolph Castellani fra Northwestern Medical University, der forsker i Alzheimers sygdom og udførte obduktionen på den 65-årige kvinde, er overbevist om, at det er præparatet Lacanemab, der forårsagede dødsfaldet.  

”Havde patienten ikke været i behandling med Lecanemab, havde hun været i live i dag,” siger han til Science. 

Ved obduktionen opdagede Rudolph Castellani, at kvinden havde cerebral amyloid angiopati (CAA), der en sygdom, der i forvejen gør blodkarrene i hjernen sarte. Behandling med lecanemab gør blodkarrene endnu mere porøse og øger dermed risikoen for bristninger og blødninger i hjernen. CAA er en almindelig diagnose hos ældre med Alzheimers sygdom og opdages ved en scanning. Cirka 20 procent af hjerneblødninger hos ældre tilskrives CAA. 

Dette er ikke det første dødsfald associeret med præparatet. Tidligere i forsøget med lecanemab døde en mand, der var sidst i 80´erne, som både var i behandling med lecanemab og det blodfortyndende middel Eliquis, også af en massiv hjerneblødning. Det mistænkes, at det er kombinationen af disse to præparater, der forårsagede dødsfaldet. Eisai, et af firmaerne bag Lecanemab, afviser dog dette, da det vurderes, at andre sygdomme relateret til alderdom også kan være afgørende faktorer i forbindelse med mandens dødsfald. 

Lecanemab viser ellers lovende resultater. Sammenlignet med placebo mindsker lægemidlet forsøgdeltagernes Alzheimersymptomer med lidt over en fjerdedel. 

Kristian Steen Frederiksen, overlæge og leder af den kliniske forskningsenhed på Nationalt Videnscenter for Demens, har tidligere udtalt sig om præparatet og bivirkningerne ved dette til Medicinske Tidsskrifter. 

”Vi ved ikke så meget om hyppigheden af bivirkningerne ved lecanemab endnu. Hvis vi kommer til det stadie, hvor medicinen bliver mere udbredt og til en større patientgruppe, skal vi derfor også holde øje med, hvor alvorlige bivirkningerne er”, fortalte han i oktober til Neurologisk Tidsskrift. 

Hvilke konsekvenser disse dødsfald kan have for godkendelse af præparatet er uvis.



Del artikler