Læger siger nej til forsøg med medicinsk cannabis
Forventningerne til en ny forsøgsordning med lægeordineret cannabis er høje hos syge og smerteplagede. Men modstand hos lægerne risikerer at bremse ordningen, inden den er kommet i gang.
“Der mangler kontrollerede forsøg med medicinsk cannabis. Vi har hverken dokumentation for de gavnlige virkninger eller for bivirkninger. Derfor kan vi som læger ikke tage ansvar for at udskrive medicinen,” siger Anders Beich, der er formand for de praktiserende lægers videnskabelige selskab, DSAM, til Ritzau.
“Hvis en patient kommer til mig, så vil jeg sige, at jeg ikke kan påtage mig at udskrive medicinen. Jeg har hverken erfaring fra andre patienter eller et velbeskrevet videnskabeligt grundlag at læne mig op ad,” siger han.
Et flertal i Folketinget har besluttet, at medicinsk cannabis fra 1. januar som led i en fire-årig forsøgsordning skal kunne ordineres til sklerosepatienter, rygmarvsskadede, patienter i behandling med kemoterapi og smertepatienter.
Parallelt med forsøgsordningen introduceres en særlig udviklingsordning for dyrkning af cannabis i Danmark, som gør det muligt at søge tilladelse til dyrkning og håndtering af cannabis med henblik på at udvikle cannabis egnet til medicinsk brug.
Det er Lægemiddelstyrelsen, som skal udstede tilladelse til dyrkning og udvikling af cannabis, og styrelsen har netop lagt ansøgningsmateriale ud på sin hjemmeside.
Medicinsk cannabis, forsøgsordning, Anders Beich, Lægemiddelstyrelsen