Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Nu begynder forhandlingerne om en 10-årig psykiatriplan - så meget kan den koste

De politiske forhandlinger om en ny tiårsplan for psykiatrien begynder onsdag. Og der bliver brug for 4,5 milliarder til permanente driftsudgifter samt engangsbevillinger på i alt 3,5 milliarder til anlægsudgifter, hvis man vil foretage de nødvendige investeringer i psykiatrien.

Det viser i hvert fald en overslagsberegning, som Dansk Psykiatrisk Selskab med forperson Merete Nordentoft i spidsen og professor i sundhedsøkonomi ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Vive, Jakob Kjellberg, har foretaget.

Anbefalingerne indgår i et fagligt oplæg til de forhandlinger om en tiårig psykiatriplan, som Folketingets partier tager hul på onsdag, og Merete Nordentoft har søndag delt overslagsberegningen på Facebook:

 

Jakob Kjellberg siger til Ritzau, at »det er fint at snakke om gerne at ville gøre noget, men vi prøver at gøre det konkret og sige, at det koster også temmelig meget."

Der er ikke tale om hverken en skrabet eller luksuriøs model for psykiatrien, mener Jakob Kjellberg.

»Det er tilbud, som vi kender rundt om i landet, som man tænke at gøre landsdækkende. Så det er helt konkrete ting, vi kender - bare skaleret op. Måske bliver det lidt mere eller mindre, men det handler om at gøre det konkret, og så må politikerne jo tage en diskussion, for de bestemmer, hvordan man skal indrette sundhedsvæsenet,« sige han til Ritzau.

Beregningerne tager ikke direkte udgangspunkt i de 37 anbefalinger for psykiatrien, som Sundhedsstyrelsen kom med i januar.

Merete Nordentoft tror på, at den kommende tid kan blive meget betydningsfuld.

“Vi skal have 10-årsplanen for psykiatri til at blive til virkelighed. Aldrig før har der været så stor enighed om behovet for en ambitiøs 10-årsplan, og aldrig før har der ligget et så ambitiøst forslag til forbedringer. Sundhedsstyrelsen har italesat nødvendigheden af planen med maksimal styrke,” sagde Merete Nordentoft i marts, da det stod klart, at hun blev ny forperson i Dansk Psykiatrisk Selskab.

 

Relaterede artikler

Tags: psykiatriplan

Del artikler