"Det er en enig og samlet sektor, som anbefaler et løft af psykiatrien – og det håber jeg, giver et skub i processen med at udforme en plan for området til fordel for både brugere, pårørende og medarbejdere,” siger Torben Hollmann.

44 organisationer i fælles front for bedre psykiatri - men politikernes psykiatriplan forsinkes

Psykiatrialliancen, der består af 44 organisationer og foreninger, der repræsenterer arbejdsgivere, personalegrupper, patienter, brugere og pårørende indenfor psykiatrien, har netop spillet ud med otte forslag til, hvad en 10-årig psykiatriplan bør rumme.

Anbefalingerne er netop afleveret til social- og indenrigsminister Astrid Krag samt sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke.

En 10-års plan for psykiatrien blev oprindelig lanceret som et oplæg fra Socialdemokratiet op til folketingsvalget i 2019 og skal blandt andet have fokus på forebyggelse af psykisk sårbarhed, indsatser for børn og unge, dobbeltdiagnosticerede og bedre sammenhæng på tværs af regioner og kommuner. 

Men planen lader dog vente på sig og bliver yderligere forsinket på grund af coronakrisen. Ifølge Altinget er Sundhedsstyrelsen gået i gang med en statusrapport, som skal være færdig i begyndelsen af 2021 og først derefter vil politikerne gå i gang med forhandlinger om en 10-års-plan for psykiatrien.

De 44 organisationer i Psykiatrialliancen håber dog på, at deres udspil vil sætte fart i processen.

”Det er utroligt vigtigt for os, at vi har været sammen om anbefalingerne. Det er en enig og samlet sektor, som anbefaler et løft af psykiatrien – og det håber jeg, giver et skub i processen med at udforme en plan for området til fordel for både brugere, pårørende og medarbejdere,” siger sektorformand i FOA, Torben Hollmann, i en pressemeddelelse.

Hos PsykiatriAlliancen håber talsperson Kristian Bennedsen også på, at de otte konkrete løft vil inspirere politikerne på Christiansborg.

”Psykiatrien har i årevis været underfinansieret og underprioriteret. Vi har ventet alt for længe med en plan for psykiatrien, men forhåbentlig kan anbefalingerne fra hele sektoren være med til at give politikerne et oplyst grundlag for en 10-års plan for psykiatrien,” siger han.

 

Psykiatrialliancens forslag til løft af psykiatrien

  1. Løft socialpsykiatrien,så borgere med behov for social støtte hurtigt modtager en fagligt specialiseret, tilstrækkelig og stimulerende indsats.
  2. Løft behandlingspsykiatrien,så kvaliteten styrkes, og alle, der har behov, kan (for)blive indlagt.
  3. Løft indsatsen for borgere med behov for en samlet misbrugsbehandling og psykiatrisk behandling.
  4. Et løft,så alle berørt af psykisk sygdom oplever, at hjælpen er koordineret mellem sektorer.
  5. Løft støtten til pårørende tilmennesker ramt af psykisk sygdom.
  6. Løft dentidlige og forebyggende indsatsfor alle borgere med psykisk sygdom.
  7. Et løft,så alle børn,der har behov,får en systematisk og effektiv tidlig indsats.
  8. Løft mulighederne for psykiatrisk forskning.

    Læs mere om de enkelte punkter her

Tags: psykiatri

Like eller del denne artikel