"På den korte bane er det godt, at vi har taget nogle skridt allerede nu, der kan mærkes af patientgrupper, der stod til at løbe ind i nogle utroligt store udfordringer," sagde Stina Lindgren på pressemøde fredag.

11,5 mio. kroner redder Sclerosehospitalerne i 2023

Partierne bag sundhedsreformen sikrer Sclerosehospitalerne i et år og lægger op til mulig fremtidig finansiering via finansloven.

Sclerosehospitalerne i Danmark er foreløbig reddet, efter at aftalepartierne bag den sundhedsreform, der blev præsenteret fredag formiddag, har afsat 11,5 mio. kroner til at opretholde hospitalernes aktivitetsniveau i 2023. 

Hospitalernes nuværende merbevilling udløber med udgangen af 2022, og det har gennem nogen tid skabt bekymring i hospitalsledelsen og blandt patienter og neurologer, da behovet for rehabilitering ikke vil kunne imødekommes uden de ekstra penge, der gennem otte år er blevet tilført området. 

Den nye bevilling i sundhedsreformen er afsat til at sikre hospitalernes finansiering i 2023. Yderligere bevillinger herefter vil ifølge aftaleteksten afhænge af de politiske prioriteringer om finansloven 2023. 

Dermed er der lagt op til en mulig omlægning af finansieringen af Sclerosehospitalerne, som hidtil ikke har været på finansloven. 

"På den korte bane er det godt, at vi har taget nogle skridt allerede nu, der kan mærkes af patientgrupper, der stod til at løbe ind i nogle utroligt store udfordringer. Vi har fundet penge til de sclerosepatienter og Parkinson-patienter, hvis rehabiliteringstilbud stod til at løbe ud. De patientgrupepr kan nu ånde lettet op i hvert fald et år endnu. Og så må vi sørge for mere fast finansiering i kommende forhandler," sagde sundhedsordfører for Radikale Venstre Stinus Lindgren ved et pressemøde om reformen fredag formiddag. 

Aftalepartierne er enige om i alt at afsætte tre mio. kr. i 2022 og 21,5 mio. kr. i 2023 til specialiseret rehabiliteringstilbud for Parkinson, sclerose og hjerneskade.

I Scleroseforeningen er der stor lettelse over den foreløbige redning af Sclerosehospitalerne. 

”Allerede i dag står mere end 1.000 patienter på venteliste, og hvis politikerne ikke havde fundet pengene, ville de ventelister være eksploderet. Den nye aftale sikrer, at sclerosepatienter i Danmark kan få adgang til helt nødvendig behandling. Vi er meget glade og taknemmelige, og vi kæmper videre for at sikre, at hospitalernes økonomi også sikres efter 2023,” siger direktør i Scleroseforeningen Klaus Høm.

Danmark har den fjerde højeste hyppighed af multipel sclerose per indbygger i verden, og antallet af patienter med sygdommen er fordoblet til knap 18.000 patienter de seneste tyve år, og det den væsentligste årsag til, at efterspørgslen på rehabilitering er steget. 

Bevillingen til Sclerosehospitalerne er en del af en større bevilling til rehabilitering for mennesker med Parkinson, sclerose og hjerneskade, som i alt bliver tilført tre mio. kroner i 2022 og 21,5 mio. kroner i 2023. 10 mio. kroner heraf går til det eksisterende rehabiliteringstilbud for mennesker med Parkinson, hvis finansiering ellers også står til at udløbe med udgangen af 2022.

Tags: sundhedsplatformen, sundhedsreform

Like eller del denne artikel