Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Ny foton-tællende scanner skal give hurtigere kræftdiagnose

også pp

 

Ny foton-tællende scanner skal give hurtigere kræftdiagnose

Dan­marks før­ste fo­ton-tæl­len­de CT-scan­ner er blevet in­stal­le­ret på Her­lev og Gentofte Ho­spi­tal. Den nye scanner giver markant skarpere billeder og større præcision og kan dermed bidrage til en hurtigere og mere nøjagtig diagnose. 

I begyndelsen af marts søsattes det første større projekt med den nye scanner, hvor fokus er på mennesker, hvor man har en mistanke om, at de har kræft i bugspytkirtlen. Det er en diagnose, som ofte opdages sent, og formodningen er, at den nye teknologi kan bidrage til tidligere og mere nøjagtigere diagnoser.

”Med den nye generation af foton-tællende CT-scannere kan vi se mindre strukturer og har bedre mulighed for f.eks. at skelne mellem kræftknuden og organet på scanningen. Det kan bidrage til tidligere diagnostik og på sigt overlevelsen for vores patienter. Dette gælder ikke kun for kræft i bugspytkirtlen, men vil også få betydning for andre patientgrupper med f.eks. lungekræft, metastaser i rygsøjlen, brud i knogler og lungefibrose,” siger overlæge på Afdeling for Røntgen og Skanning, Michael Brun Andersen på hospitalets hjemmeside.

Små knoglestrukturer

​​Den nye scanner, som er installeret på hospitalets Afdeling for Røntgen og Skanning, er baseret på en teknologi, der gør det muligt at se langt mindre detaljer end ved normale CT-scannere. Det gælder f.eks. ved små knoglestrukturer, hvor scanneren kan se strukturer helt ned til 0.125 millimeter. Det er 16 gange bedre opløsning end en normal CT-scanner og bedre end det menneskelige øje.

”Modsat de traditionelle scannere kan en foton-tællende CT-scanner ikke kun detektere fotoner, efter de har passeret gennem menneskekroppen, men også måle deres energi, hvilket gør den bedre til at identificere hvilken vævstype der er tale om. I praksis betyder det, at lægerne i højere grad kan se om der er tale om sygt eller rask væv,” siger læge og forsker Felix Müller, Afdeling for Røntgen og Skanning.

Herlev og Gentofte Hospital er det første hospital i Danmark, og blandt de første i verden, der har taget scanneren i klinisk brug.

 

Del artikler