Skip to main content

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Forældres vægttab før graviditeten skal forebygge overvægt hos deres barn

Allerede når to mennesker påtænker familieforøgelsen, starter sundhedsopgaven i forhold til deres kommende barn. For de er ikke alene i soveværelset. Sammen med dem er både arv og miljø. Forskning viser, at børn af forældre, der er overvægtige eller fede, selv er i forhøjet risiko for også at blive det. Denne onde spiral vil forskerne nu forsøge at bryde med en meget tidlig interventionsindsats.

DE TUNGE  DANSKERE

Tema på Medicinske Tidsskrifters sider om de stadigt tungere danskere. 

{slider title="Sundhedspolitisk Tidsskrift" class="orange"}

{slider title="Propatienter" class="blue"}

{/sliders}

Novo Nordisk Fonden har bevilget i alt 60 millioner kroner til tre projekter.

Projektet PREPARE CHILD er et af dem. Projektet har fået ca. 24 millioner over en femårig periode og gennemføres i et samarbejde mellem Institut for Idræt og Ernæring på Købehavns Universitet, Aahus Universitetshospital og Hvidovre Hospital.

”Ved at tage endnu et skridt tilbage og forsøge at forebygge allerede før undfangelsen, håber vi selvfølgelig at finde den nøgle, der kan knække kurven,” siger forskningsansvarlig for projektet er lektor Nina Geiker, Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet.

Vægttab hos far og mor

Projektet vil undersøge, hvilken effekt et vægttab hos forældre inden undfangelsen har på børns risiko for at udvikle fedme. Deltagerne i studiet er par, der ønsker graviditet inden for det første år. Kvinderne skal have et BMI mellem 28 og 45. I alt rekrutteres 372 kommende mødre, som inddeles i tre grupper. Halvdelen skal tabe sig 10 procent inden graviditeten, en fjerdedel skal bibeholde deres vægt, men spise sundt og dyrke motion, og en fjerdedel skal leve, som de plejer. Alle tre grupper inklusiv deres familie bliver fulgt tæt før, gennem graviditeten og til barnet er 18 måneder. I projektet tilbydes de deltagende par intensiv diætistvejledning og deltagelse i grupper med andre, hvor de kan støtte hinanden i udfordringerne med at spise sundt og dyrke motion.

Fokus på epigenitik

Før, undervejs og efter graviditeten vil forskerne undersøge forældrene såvel makro- som mikrobiologisk.

”Vi vil veje dem etc., men også lave målinger af det vaginale miljøs PH og bakteriesammensætning, ligesom vi vil undersøge sædcellerne både med henblik på mobilitet, antal og epigenetik,” siger Nina Geiker.

”Der har været fokus på genetik som en forklaring på overvægt. Men vi ved også, at epigenetiske vilkår, hvor man kan ændre på det medfødte, spiller en rolle for metabolisk sundhed både hos forældrene og deres barn. Hvis vi gennem en sundere livsstil kan påvirke det, der umiddelbart ligger i kortene, kan vi måske stoppe og allerhelst forbedre udviklingen i overvægt hos børn.” 

Gravide er motiverede for sunde babyer

Nogle kan mene, at fokus på overvægt hos mennesker, der gerne vil have børn, er endnu en faktor, der spiller negativt ind i en allerede eksisterende kultur som social stigmatisering. Men forskerne er opmærksomme på, at projekt PREPARE CHILD skal være fordomsfrit og uden løftede pegefingre.

”Vi har tidligere lavet studier med gravide, der har overvægt, og den udfordring, vi adresserer, er det jo ikke en hemmelighed, heller ikke for kvinderne,” siger Nina Geiker.

Ca. 12 procent af gravide har et BMI over 30, mens 30 procent har et BMI over 25.

Fra en tidligere livsstilsintervention til knap 300 gravide kvinder, er erfaringerne ifølge Nina Geiker desuden, at mødrene tager godt imod interessen.

”De kvinder, der deltog, var glade for at deltage. De var motiverede og opsatte på fremme sundhed for dem og deres babyer,” siger hun.

”Vores første udfordring i dette projekt er nok snarere rekrutteringen. Vi skal have fat i forældrene, allerede når de begynder at overveje familieforøgelse. Det kan føles meget privat, men vi ved også, at 70-80 procent af alle børn i Danmark er planlagte.”

Behov for opfølgning

Udviklingen af overvægt både hos børn og voksne er både global og kompliceret, og mange forsøg på at forhindre en negativ udvikling er mislykkedes. Men forskerne bag PREPARE CHILD håber, at de med en livsstilsintervention allerede inden undfangelsen, en intensiv sundhedsedukation af og støtte til kommende forældre samt mere viden om, hvordan man eventuelt kan påvirke den den epigenetiske kodning, kan komme et skridt nærmere en mere effektiv forebyggelse.

”Vi håber at kunne bidrage med en ny brik til forståelsen af, hvordan man bryder den uheldige arvefølge, hvor overvægt og fedme bringes fra forældre til børn,” siger Nina Geiker, som også er bevidst om, at en af de helt store udfordringer for studier som PREPARE CHILD er tiden. Effekten kan først måles på den meget lange bane, og der mangler langsigtede studier.

”Der skal følges op på vores data, hvis de skal give mening,” siger hun.

”Og vi håber på, at studiet følges op, og at familierne følges helt frem til børnene bliver teenagere.”

 

Tags: overvægt

Del artikler