Ny finanslov sikrer gratis tandpleje til unge og penge til fødselsområdet

Regeringen, støttepartierne - SF, Enhedslisten og De Radikale - samt Kristendemokraterne og Alternativet har netop præsenteret Finansloven for 2022. For sundhedsvæsenets vedkommende er der mest tale om midlertidige initiativer, som ikke løser de grundlæggende problemer, mener Lægeforeningen.

Den nye finanslov sikrer blandt andet gratis tandpleje til 18-21-årige, et kæmpe løft til fødselsområdet - og i går blev akutpakken på en milliard kroner til det pressede sygehusvæsen vedtaget. Den er også en del af Finansloven.

Fødselsområdet får 100 millioner kroner i 2022 og stigende mod 150 millioner kroner i 2025 til at styrke tryghed og nærvær før, under og efter fødslen. Der skal blandt andet prioriteres penge til flere jordemødre.

Der indføres også gratis tandpleje for de 18-21-årige. Der afsættes 100 millioner kroner i 2022 og et stigende beløb frem mod 2025, hvor beløbet er 410 millioner kroner. 

Enhedslisten gik til forhandlingerne med et krav om at udvide den kommunale børne- og ungdomstandpleje til også at dække de 18-25-årige, men må altså nøjes med de unge op til 21 år.

Partiets politiske ordfører, Mai Villadsen, er dog alligevel "meget, meget stolt".

"Vi synes, at det er skørt, at hvis man brækker benet kan man få hjælp i sundhedsvæsenet, men hvis man knækker tanden eller får et problem i sin mund, dækker velfærdssamfundet ikke. Sådan synes vi ikke, det bør være,"

Hvor er pengene til psykiatrien? 

Lægeforeningen jubler ikke just over den nye finanslovsaftale. For sundhedsvæsenets vedkommende er der mest tale om midlertidige initiativer, som ikke løser de grundlæggende problemer, det pressede danske sundhedsvæsen står i. Det gælder også den meget omtalte midlertidige ”coronavinterpakke”, som er en del af aftalen. Sådan lyder vurderingen fra Lægeforeningens formand, Camilla Noelle Rathcke.

”Samlet set er den her finanslov en ”blød pakke” for sundhedsvæsenet. På den ene side har regeringen erkendt, at sundhedsvæsenet slår alvorlige sprækker, og at der er mange grunde til, at det er under pres. På den anden side kommer man kun med midlertidige tiltag. Men der er altså brug for permanente løsninger på de grundlæggende problemer, som skiftende regeringer har vendt det blinde øje til i omtrent et årti,” siger Lægeforeningens formand.

”Det gælder underfinansiering, underbemanding, overbelægning med mere. Ligesom de kommende årtier byder på et stærkt stigende antal ældre, som lever længere med flere sygdomme, som skal behandles. Og vi skal have hænder, hoveder, rammer og ressourcer til at tage os af det stigende antal patienter. Det kræver et langvarigt løft og en gennemtænkt reform af sundhedsvæsenet. Her mangler der stadig handling fra regeringen,” understreger Camilla Rathcke.

Lægeforeningens formand undrer sig desuden over, at der ikke allerede på dette års finanslov er sat penge af, så tiårsplanen for psykiatri kan sættes i gang, når det faglige grundlag er på plads om kort tid.

”Vi skal have tårnhøje ambitioner om en bedre psykiatri. Den skal løftes på samme måde, som det skete på kræftområdet. Hvorfor vente med at sætte midler af, når tiårsplanen for psykiatri skal forhandles på plads lige om lidt,” siger hun.

 

 

 

Relaterede artikler

Relateret artikel

 

Kommentarer fra Twitter

 

Tags: Finansloven

Like eller del denne artikel