Sundhedspolitisk Tidsskrift

Gratis tandlæge til unge på den politiske dagsorden

Gratis tandpleje til unge mellem 18-25 år skal på finansloven, mener Enhedslistens Mai Villadsen. SF og Radikale bakker op om forslaget, og Socialdemokratiet kalder forslaget "sympatisk".

Det skriver Altinget. 

Enhedslisten vil have et forslag om gratis tandpleje for unge i alderen 18-25 år med som et krav i de kommende finanslovsforhandlinger. Sundhedsministeriet har opgjort omkostningerne i forbindelse med Enhedslistens forslag til at være 500-700 millioner for udvidelsen af den eksisterende kommunale børne- og ungdomstandpleje. Pengene skal ifølge partiet findes på forhandlingsreserven for finansloven 2022.

Ifølge Villadsen er forslaget et skridt mod at gøre voksentandplejen helt gratis på sigt:

"Vi vil sikre, at fællesskabet tager vare på dig, også når det gælder sundhedsproblemer med tænderne," siger hun til Altinget.

De Radikale bakker op om forslaget, og SF havde forslaget om gratis kommunal tandpleje for unge med til sidste års finanslovsforhandlinger. De to partier vil dog ikke love at have det med som krav til finanslovsforhandlingerne, da der også er andre velfærdsområder, der er vigtige at prioritere.

Socialdemokratiet kalder forslaget om gratis tandlæge for "sympatisk":

"Det er et sympatisk forslag og ikke noget, vi har nogen ideologisk modstand imod. Men det er også et meget dyrt forslag, og vi går ind i nogle finanslovsforhandlinger nu, hvor der ikke er råd til det hele. Så den endelige prioriteringsdiskussion må vi tage ved bordet," siger finansordfører Christian Rabjerg Madsen til Altinget.

Like eller del denne artikel