Skip to main content

{source}
<!-- /52195173/ST_top -->
<div id='div-gpt-ad-1510488486117-0' style='height:180px; width:930px;'>
<script>
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1510488486117-0'); });
</script>
</div>
{/source}

Sundhedspolitisk Tidsskrift

Kortlægning: Der mangler næsten 5.000 sygeplejersker og flere hundrede læger

Der mangler læger og sygeplejersker overalt i det danske sundhedsvæsen. Det rammer mange patienter, som ikke kan få specialisthjælp, får aflyst deres operationer og indlægges på fortravlede afdelinger.

Det viser en kortlægning fra Berlingske. 

Baseret på en rundspørge til et stort antal sygeplejefaglige ledere i sundhedsvæsenet anslås det, at der her og nu er 4.700 ubesatte sygeplejerskestillinger I Danmark, heraf 3.400 på sygehusene i regionerne, fremgår det af en analyse fra Dansk Sygeplejeråd.

Og det er ikke kun sygeplejersker, der er mangel på. Det er der også på læger - bl.a. mangler der mammaradiologer, der er eksperter i at vurdere de mammografier, der foretages, og i at stille diagnoser. Der mangler akut cirka 90 speciallæger i psykiatri. Der mangler geriatere, som er specialister i behandlingen af ældresygdomme - alene i Region Syddanmark er der 5-10 ubesatte stillinger. Og størst er manglen, når det gælder praktiserende læger. Formanden for lægernes organisation, PLO, Jørgen Skadborg, anslår, at der lige nu mangler omkring 300 praktiserende læger, hvis man i alle dele af landet skulle have en tilfredsstillende lægedækning, hvor alle har deres egen faste læge.

Manglen på medarbejdere bliver desuden særlig kritisk, når den kobles sammen med et stigende antal akut syge i øjeblikket, efterveerne efter en langstrakt sygeplejerskestrejke og en endnu mere langstrakt coronaepidemi, som ligeledes har bidraget til at sende ventelisterne i vejret.

Det får nu patienterne til at slå alarm.

»Det er en ekstremt kritisk situation, når patienterne ikke kan blive behandlet. De kan komme til at gå med smerter over lang tid, deres tilstand forværres, og de får forringet deres livskvalitet. Det er problematisk for kvaliteten af behandlingen, hvor risikoen for fejl stiger, når der mangler hænder. Situationen kalder virkelig på handling,« siger vicedirektør Annette Wandel fra Danske Patienter til Berlingske.

Del artikler