Thomas Senderovitz.

Ny vaccine kan først leveres i april

USA's lægemiddelstyrelse, FDA, gav lørdag en betinget godkendelse til Johnson & Johnsons enkelt-dose vaccine mod covid-19, og USA distribuerer fire millioner Johnson & Johnson-vacciner inden i morgen, tirsdag. Vaccinen forventes også godkendt i EU indenfor en-to uger, men Johnson & Johnson har meddelt EU, at de først kan levere vaccine til EU-landene tidligst i april.

Thomas Senderovitz, direktør for Lægemiddelstyrelsen, oplyser til TV2 søndag aften, at EU-Kommissionen nu vil undersøge, om ikke selskabet kan levere vaccinen til EU-landene tidligere, hvis vaccinen nu snart bliver godkendt. 

Det kan dog godt blive svært. I USA får myndighederne nemlig ikke så mange doser af Johnson & Johnson-vaccinen i denne uge som planlagt. Aftalen var, at USA straks skulle have 10 millioner doser, men får altså nu kun fire millioner. Årsagen er, ifølge Finansiel Times, at Johnson & Johnsons vaccineudbyder Catalent har været nødt til at kontrollere hætteglas i hånden i to uger på grund af indkøringsproblemer med en automatisk verifikationslinje, som skal kontrollere hætteglas. Det har fået virksomheden til at flytte personale fra andre dele af virksomheden til at kunne kontrollere manuelt. 

Ifølge Finansiel Times kan andre produktionsproblemer også have forsinket produktionen af Johnson & Johnsons vaccinen. Firmaet har måttet opskalere produktionen af vaccinesubstanser fra et lille anlæg til et stort i Holland og en anden stor fabrik i USA. Det har angiveligt taget længere tid end forventet.

Vaccinen, som Danmark har bestilt flest af

Vaccinen fra Johnson & Johnson er den, som Danmark har bestilt flest af. I alt er der ifølge Lægemiddelstyrelsens liste over vaccineaftaler indgået aftale om mulig levering af 8,2 millioner doser.

Vaccinen, som modsat de allerede godkendte vacciner kun gives med en dosis, giver 85 procents beskyttelse mod svær sygdom og død og kan også reducere spredning af smitte fra allerede vaccinerede, viser helt nye data, som er offentliggjort af de amerikanske lægemiddelmyndigheder FDA.

Det fremgår bl.a. af de nye data, at effektiviteten mod smitte i USA er på 72 procent. I Sydafrika er det 64 procent. De data er bedre end tidligere offentliggjort data, som viste, at vaccinen var 72 procent effektiv i USA, mens den i Sydafrika, hvor den mere smitsomme og mere vaccineresistente variant B.1.351 findes, var 57 procent effektiv. 

Vaccinen er udviklet af Janssen-Cilag, som er et datterselskab til Johnson & Johnson. Den er baseret på en vaccine, der med succes er brugt mod ebola og svarer til designet i AstraZeneca-vaccinen. Men hvor AstraZeneca-vaccinen er baseret på forkølelsesvirus fra en abe, er Janssen-Cilags vaccine baseret på forkølelsesvirus fra et menneske. Vaccinen træner immunsystemet i at genkende og bekæmpe coronavirussen.

 

Relaterede artikler

 

 

Tags: corona, coronavaccine

Like eller del denne artikel