Verden venter på denne vaccine: Nu er resultaterne her

En hel verden har ventet på vaccine-resultaterne fra det multinationale medicinalkonglomerat Johnson & Johnson, for af de mest lovende vaccinekandidater er Johnson & Johnsons vaccine den letteste at administrere. Den kan opbevares i et almindeligt køleskab, og så skal man kun have en dosis.

Vaccinen kan blive gamechanger for pandemien, også i tredjeverdenslande. De kæmpemæssige produktions-, distributions-, opbevarings- og administrationsproblemer, som er forbundet med vaccination og genvaccination med Pfizer/BioNTech og Modernas vacciner, kan man dermed slippe for, hvis ellers Johnson & Johnson-vaccinen er effektiv.

Og nu er resultaterne af virksomhedens fase 3-forsøg her - nogle dage før ventet.

I en pressemeddelelse skriver Johnson & Johnson, at vaccinen generelt er 66 procent effektiv. Det er et pænt, men ikke prangende resultatet i forhold til de 94-95 procents effektivitet, som de allerede godkendte vacciner har. Men i forhold til mange andre vacciner mod andre sygdomme er resultatet godt.

Endnu bedre er det imidlertid, at vaccinen efter en måneds tid ser ud til at give komplet sikkerhed imod at blive så syg af covid-19, at man bliver indlagt og dør.

"Vores mål har hele tiden været at skabe en enkel, effektiv løsning for et så stort antal mennesker som muligt og at have maksimal mulighed for at hjælpe til med at afslutte pandemien,” siger Alex Gorsky, administrerende direktør i Johnson & Johnson i pressemeddelelsen.

Nye forsøg skal undersøge, om en anden boosterdosis evt. kan give en ekstra fordel.

Ifølge firmaet viste vaccinen sig at være 72 procent effektiv i USA, mens man globalt set altså så en effektivitet på 66 procent. I Sydafrika, hvor den mere smitsomme og mere vaccineresistente variant 501Y.V2 findes, var vaccinen 57 procent effektiv. 

Forsøget omfattede 43.783 deltagere. 

Vaccinen er udviklet af Janssen-Cilag, som er et datterselskab til Johnson & Johnson og ligger i Belgien. Den er baseret på en vaccine, der med succes er brugt mod ebola og svarer til designet i AstraZeneca-vaccinen. Men hvor AstraZeneca-vaccinen er baseret på forkølelsesvirus fra en abe, er Janssen-Cilags vaccine baseret på forkølelsesvirus fra et menneske. Vaccinen træner immunsystemet i at genkende og bekæmpe coronavirussen.

Det europæiske lægemiddelagentur EMA er allerede begyndt med et såkaldt rolling review af Johnson & Johnsons vaccine. Rolling Review betyder, at lægemiddelvirksomhederne indsender deres data til EMA til evaluering, lige så snart de er tilgængelige. Det er anderledes end en normal procedure, hvor virksomheden indsender alle data samlet til sidst, når alt er færdigtestet.

EU har aftale om køb af i alt 400 millioner doser af vaccinen.

 

Tags: corona, coronavaccine

Like eller del denne artikel