Ny coronavaccine ventes godkendt snart: Beskytter godt mod sydafrikansk variant

USA ventes at give nødgodkendelse til Johnson & Johnsons vaccine mod covid-19 i weekenden, og tre til fire millioner doser ventes at kunne tages i brug i næste uge. Og indenfor et par uger ventes det europæiske lægemiddelagentur EMA at godkende samme coronavaccine. Helt nye data viser, at vaccinen beskytter godt mod den sydafrikanske variant. 

USA har indgået en kontrakt med Johnson & Johnson om at levere 100 millioner doser til USA inden udgangen af juni.

Vaccinen, som modsat de allerede godkendte vacciner kun gives med en dosis, giver 85 procents beskyttelse mod svær sygdom og død og kan også reducere spredning af smitte fra allerede vaccinerede, viser helt nye data, som er offentliggjort af de amerikanske lægemiddelmyndigheder FDA.

Det fremgår bl.a. af de nye data, at effektiviteten mod smitte i USA er på 72 procent. I Sydafrika er det 64 procent. De data er bedre end tidligere offentliggjort data, som viste, at vaccinen var 72 procent effektiv i USA, mens den i Sydafrika, hvor den mere smitsomme og mere vaccineresistente variant B.1.351 findes, var 57 procent effektiv. 

Det resultat vækker sandsynligvis glæde i Sydafrika, som har tilbudt sit lager af en million doser af AstraZeneca-vaccinen til den afrikanske union, fordi tidlige data i Sydafrika viste, at AstraZeneca-vaccinen kun beskyttede minimalt mod mild og moderat covid-19-sygdom overfor den sydafrikanske variant. I stedet har Sydafrika sikret sig ni millioner doser af vaccinen fra netop Johnson & Johnson. 

Vaccinen er udviklet af Janssen-Cilag, som er et datterselskab til Johnson & Johnson og ligger i Belgien. Den er baseret på en vaccine, der med succes er brugt mod ebola og svarer til designet i AstraZeneca-vaccinen. Men hvor AstraZeneca-vaccinen er baseret på forkølelsesvirus fra en abe, er Janssen-Cilags vaccine baseret på forkølelsesvirus fra et menneske. Vaccinen træner immunsystemet i at genkende og bekæmpe coronavirussen.

Danmark kan - hvis vaccinen godkendes af EMA - tage Johnson & Johnsons vaccine mod covid-19 i brug i marts. EU har aftale om køb af i alt 400 millioner doser af vaccinen.

De tre andre vacciner, som allerede er i brug herhjemme, er vaccinerne fra Pfizer/BioNTech, Moderna og AstraZeneca. Johnson & Johnsons vaccine er på et afgørende punkt anderledes end de andre: Man skal kun have én dosis og ikke to. Og så kan man i øvrigt også bare opbevare vaccinen i et almindeligt køleskab. 

 

Tags: corona, coronavaccine

Like eller del denne artikel